Zielony koktajl z awokado, selera naciowego, kiwi, jabłka, limonki i imbiru jest lekkie i zdrowy. Pomoże Wam oczyszczać i wzmacniać organizm. Zielone warzywa są bogate m.in. w kwas foliowy, wapń czy niewielkie ilości kwasów omega 3, podczas gdy kiwi to świetne źródło witamin z grupy C i B oraz karotenoidów. Taki zielony koktajl to prawdziwa bomba witaminowa!
Przed zmiksowaniem składników w sokowirówce wymyliśmy je, obraliśmy awokado, kiwi i limonkę ze skórki oraz wykroiliśmy pestki i ogonki z jabłka. Awokado pokroiliśmy też na mniejsze kawałki. Jabłko powinno być soczyste i słodkie, żeby przełamać kwaśny smak kiwi i limonki. My dodaliśmy ligola, który świetnie pasuje do soków. Po przygotowaniu składników wystarczy je zmiksować, zamieszać i wypić koktajl.
Zielony koktajl warto pić przynajmniej 1-2 razy w tygodniu. Oprócz takich warzywnych koktajli codziennie wyciskamy świeże soki, zarówno z cytrusów, jak marchewki, jabłka czy imbiru. O tym, czy warto wyciskać soki przeczytacie w poście: Codzienna szklanka zdrowia – czy warto wyciskać soki?
Porcja: 2 szklanki
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5 minut
Czas wykonania: 5 minut
Składniki:
– 3 duże lub 5 małych kiwi
– 1 awokado
– 4 łodygi selera naciowego
– 2 plasterki imbiru
– pół limonki
– 1 jabłko
Wszystkie koktajle i napoje:
Koktajle i napoje
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
pięknie !! kolor bomba ! Zapraszam do tęczy smaków 3 !!! 🙂 http://waniliowysmoczek.blogspot.com/2013/12/tecza-smakow-3-ze-swiatecznym-akcentem.html
Niesamowita mieszanka witaminowa , daje energię zapewne na pół dnia
Witajcie! w przepisie jest napisane: „przed zmiksowaniem składników w sokowirówce”. Moje pytanie: czy robicie to w sokowirówce czy w blenderze? Wiem, że wygląda na to, że się czepiam, ale dla mnie miksowanie to rozdrobnienie bez oddzielenia soku od miąższu – i to robi się w blenderze, a sokowirówka to oddzielenie, wyciśnięcie soku. Nie umiem stwierdzić tego z fotografii, wygląda trochę jak smoothie. Dzięki za odpowiedź. 🙂
Przepraszamy za zwłokę w odpowiedzi, ale byliśmy w podróży 🙂 Koktajl robimy w sokowirówce, pozdrawiamy!
Ja robię bardzo podobny tylko zamieniam imbir na dwa banany, idealnie nadaje się jako regeneracja przed treningiem kolarskim, samo zdrowie, zapraszam na mój blog o rowerach bikemag.pl aby śledzić rowerowe przygody. Koktajl super.
Brzmi również dobrze, pozdrawiamy!