Do serowarni „Sery z Puszczy Białowieskiej” w Hajnówce pojechaliśmy w sobotni poranek. Nie byliśmy umówieni, nie mogliśmy się dodzwonić ani znaleźć godzin otwarcia. Ale kiedy zaparkowaliśmy samochód na posesji, z domu wyszła do nas Pani Lucyna. „Wypatrzyłam Was przez okno!” uśmiechnęła się do nas życzliwie. Weszliśmy do niewielkiego pomieszczenia przy serowarni, zaledwie kilka kroków od domu, a Pani Lucyna zaczęła nam opowiadać z pasją i szczegółami o naturalnych serach, które powstają ze świeżego krowiego mleka prosto z udoju. Wybraliśmy kilka serów na spróbowanie, upewniliśmy się, że jest możliwość zrobienia zakupów także w niedzielę i wróciliśmy do Nowoberezowa.
Naturalne sery z Puszczy Białowieskiej ze świeżego mleka
Jeszcze w samochodzie spróbowaliśmy wędzone korniczki serowe. Kiedy tylko otworzyliśmy próżniowe opakowanie, cały samochód wypełnił się pięknym zapachem wędzonego sera. Korniczki były naprawdę fantastyczne. Idealnie, mocno uwędzone, rozpływały się w ustach. Czuć było w nich także posmak świeżego, krowiego mleka. Bowiem wszystkie sery z Puszczy Białowieskiej są wytwarzane z tylko i wyłącznie ze świeżego, niepasteryzowanego mleka.
To także całkowicie ręczna robota – na żadnym etapie produkcji nie korzysta się z maszyn. Sery są w pełni ekologiczne i naturalne. Nie zawierają żadnych sztucznych dodatków – dodawane są do nich jedynie przeróżne zioła i przyprawy, a ich skórka jest jadalna. Właśnie dlatego są tak wyjątkowe i pełne smaku. Chyba nie musimy dodawać, że następnego dnia wróciliśmy po większe zakupy.
Sery świeże, dojrzewające, pleśniowe, wędzone, halloumi
Fantastyczna jest nie tylko jakość serów, ale także ich wybór oraz kreatywność serowara. Zwłaszcza, że mówimy o bardzo lokalnym miejscu, które prowadzą zaledwie dwie osoby oraz które powstało niespełna dwa lata temu. Wcześniej przez kilka lat sery wytwarzane były jedynie na własne potrzeby.

Dziś w ofercie są sery świeże, wędzone, dojrzewające, jak i, rzadko spotykane w takich miejscach, sery pleśniowe i typu halloumi. Sery mozna kupić bez dodatków lub z dodatkami. Mogą być z kozieradką, czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim, orzechami włoskimi, pieprzem, lawendą, suszonymi pomidorami czy też bławatkiem.

Gorąco polecamy halloumi z miętą, jest fantastyczny z grilla. Jego skórka się miło rumieni tworząc skorupkę i zatrzymując cenne smaki w środku. Jego dopełnieniem jest bardzo aromatyczna, naturalnie suszona mięta. Z serów wędzonych próbowaliśmy korniczki serowe oraz ser bez dodatków. Oba przesiąknięte były mocno zapachem wędzonego dymu, co bardzo cenimy i lubimy w tego typu serach, zwłaszcza, że w strukturze były delikatne. Korniczki to idealna przekąska czy też dodatek do piwa.
Wyśmienity był także ser pleśniowy, delikatny i kremowy w środku z przyjemnie zarysowaną skórką, oraz świeży, lekko słony ser bazyliowy – choć miał specyficzny seledynowy kolor, to w smaku było czuć bazylię. Bardzo ciekawy był także ser dojrzewający z lawendą o głębokim ostrawym smaku i przyjemnym długim finiszu, idealne dopełnienie do czerwonego wina. Nie udało nam się jedynie spróbować sonatki, wszystkie zostały wykupione zanim przyjechaliśmy.
Gdzie kupić Sery z Puszczy Białowieskiej?
Sery z Puszczy Białowieskiej można kupić bezpośrednio w serowarni w Hajnówce, która znajduje się na ulicy Stanisława Lema 2. Jak wspomnieliśmy jest możliwość kupna serów także w niedzielę, ale najlepiej jest zadzwonić i upewnić się czy gospodarze będą na miejscu. Sery można także zamówić kurierem mailowo lub telefonicznie, dane kontaktowe znajdziecie na facebookowej stronie serowarni. My na pewno z tej opcji skorzystamy!
Na koniec jeszcze kilka słów o cenach, które za tak jakościowy produkt nie są wygórowane. Sery świeże kosztują 35 zł za kg, sery dojrzewające i wędzone kosztują 55 zł za kg, ser typu halloumi 40 zł za kg. Sonatka kosztuje 5 zł za sztukę, słoiczek korniczków serowych w oleju 10 zł.

Wszystkie posty z Podlasia i Suwalszczyzny:
Podlasie i Suwalszczyzna
Nasze polskie podróże:
Polska
Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!