Sery z Puszczy Białowieskiej – pełne smaku sery z małej serowarni w Hajnówce

Sery z Puszczy Białowieskiej; Podlasie; kuchnia Podlasia; Puszcza Białowieska; sery Podlasie; sery Hajnówka; serowarnia Hajnówka; serowarnia Podlasie; ser lawendowy; ser z lawendą

Do serowarni „Sery z Puszczy Białowieskiej” w Hajnówce pojechaliśmy w sobotni poranek. Nie byliśmy umówieni, nie mogliśmy się dodzwonić ani znaleźć godzin otwarcia.  Ale kiedy zaparkowaliśmy samochód na posesji, z domu wyszła do nas Pani Lucyna. „Wypatrzyłam Was przez okno!” uśmiechnęła się do nas życzliwie. Weszliśmy do niewielkiego pomieszczenia przy serowarni, zaledwie kilka kroków od domu, a Pani Lucyna zaczęła nam opowiadać z pasją i szczegółami o naturalnych serach, które powstają ze świeżego krowiego mleka prosto z udoju. Wybraliśmy kilka serów na spróbowanie, upewniliśmy się, że jest możliwość zrobienia zakupów także w niedzielę i wróciliśmy do Nowoberezowa.

Sery z Puszczy Białowieskiej; Podlasie; kuchnia Podlasia; Puszcza Białowieska; sery Podlasie; sery Hajnówka; serowarnia Hajnówka; serowarnia Podlasie;

Naturalne sery z Puszczy Białowieskiej ze świeżego mleka

Jeszcze w samochodzie spróbowaliśmy wędzone korniczki serowe. Kiedy tylko otworzyliśmy próżniowe opakowanie, cały samochód wypełnił się pięknym zapachem wędzonego sera. Korniczki były naprawdę fantastyczne. Idealnie, mocno uwędzone, rozpływały się w ustach. Czuć było w nich także posmak świeżego, krowiego mleka. Bowiem wszystkie sery z Puszczy Białowieskiej są wytwarzane z tylko i wyłącznie ze świeżego, niepasteryzowanego mleka.

Sery z Puszczy Białowieskiej; Podlasie; kuchnia Podlasia; Puszcza Białowieska; sery Podlasie; sery Hajnówka; serowarnia Hajnówka; serowarnia Podlasie;

To także całkowicie ręczna robota – na żadnym etapie produkcji nie korzysta się z maszyn. Sery są w pełni ekologiczne i naturalne. Nie zawierają żadnych sztucznych dodatków – dodawane są do nich jedynie przeróżne zioła i przyprawy, a ich skórka jest jadalna.  Właśnie dlatego są tak wyjątkowe i pełne smaku. Chyba nie musimy dodawać, że następnego dnia wróciliśmy po większe zakupy.

Sery z Puszczy Białowieskiej; Podlasie; kuchnia Podlasia; Puszcza Białowieska; sery Podlasie; sery Hajnówka; serowarnia Hajnówka; serowarnia Podlasie; ser pleśniowy

Sery świeże, dojrzewające, pleśniowe, wędzone, halloumi

Fantastyczna jest nie tylko jakość serów, ale także ich wybór oraz kreatywność serowara. Zwłaszcza, że mówimy o bardzo lokalnym miejscu, które prowadzą zaledwie dwie osoby oraz które powstało niespełna dwa lata temu. Wcześniej przez kilka lat sery wytwarzane były jedynie na własne potrzeby.

Sery z Puszczy Białowieskiej; Podlasie; kuchnia Podlasia; Puszcza Białowieska; sery Podlasie; sery Hajnówka; serowarnia Hajnówka; serowarnia Podlasie; ser bazyliowy; ser z bazylią
Świeży ser z dodatkiem bazylii

Dziś w ofercie są sery świeże, wędzone, dojrzewające, jak i, rzadko spotykane w takich miejscach, sery pleśniowe i typu halloumi. Sery mozna kupić bez dodatków lub z dodatkami. Mogą być z kozieradką, czarnuszką, czosnkiem niedźwiedzim, orzechami włoskimi, pieprzem, lawendą, suszonymi pomidorami czy też bławatkiem.

Sery z Puszczy Białowieskiej; Podlasie; kuchnia Podlasia; Puszcza Białowieska; sery Podlasie; sery Hajnówka; serowarnia Hajnówka; serowarnia Podlasie; halloumi; ser Halloumi Podlasie; polskie halloumi
Ser halloumi z miętą

Gorąco polecamy halloumi z miętą, jest fantastyczny z grilla. Jego skórka się miło rumieni tworząc skorupkę i zatrzymując cenne smaki w środku.  Jego dopełnieniem jest bardzo aromatyczna, naturalnie suszona mięta. Z serów wędzonych próbowaliśmy korniczki serowe oraz ser bez dodatków. Oba przesiąknięte były mocno zapachem wędzonego dymu, co bardzo cenimy i lubimy w tego typu serach, zwłaszcza, że w strukturze były delikatne. Korniczki to idealna przekąska czy też dodatek do piwa.

Sery z Puszczy Białowieskiej; Podlasie; kuchnia Podlasia; Puszcza Białowieska; sery Podlasie; sery Hajnówka; serowarnia Hajnówka; serowarnia Podlasie; ser wędzony

Wyśmienity był także ser pleśniowy, delikatny i kremowy w środku z przyjemnie zarysowaną skórką, oraz świeży, lekko słony ser bazyliowy – choć miał specyficzny seledynowy kolor, to w smaku było czuć bazylię. Bardzo ciekawy był także ser dojrzewający z lawendą o głębokim ostrawym smaku i przyjemnym długim finiszu, idealne dopełnienie do czerwonego wina. Nie udało nam się jedynie spróbować sonatki, wszystkie zostały wykupione zanim przyjechaliśmy.

Sery z Puszczy Białowieskiej; Podlasie; kuchnia Podlasia; Puszcza Białowieska; sery Podlasie; sery Hajnówka; serowarnia Hajnówka; serowarnia Podlasie;

Gdzie kupić Sery z Puszczy Białowieskiej?

Sery z Puszczy Białowieskiej można kupić bezpośrednio w serowarni w Hajnówce, która znajduje się na ulicy Stanisława Lema 2. Jak wspomnieliśmy jest możliwość kupna serów także w niedzielę, ale najlepiej jest zadzwonić i upewnić się czy gospodarze będą na miejscu. Sery można także zamówić kurierem mailowo lub telefonicznie, dane kontaktowe znajdziecie na facebookowej stronie serowarni. My na pewno z tej opcji skorzystamy!

Sery z Puszczy Białowieskiej; Podlasie; kuchnia Podlasia; Puszcza Białowieska; sery Podlasie; sery Hajnówka; serowarnia Hajnówka; serowarnia Podlasie;

Na koniec jeszcze kilka słów o cenach, które za tak jakościowy produkt nie są wygórowane. Sery świeże kosztują 35 zł za kg, sery dojrzewające i wędzone kosztują 55 zł za kg, ser typu halloumi 40 zł za kg. Sonatka kosztuje 5 zł za sztukę, słoiczek korniczków serowych w oleju 10 zł.

Sery z Puszczy Białowieskiej; Podlasie; kuchnia Podlasia; Puszcza Białowieska; sery Podlasie; sery Hajnówka; serowarnia Hajnówka; serowarnia Podlasie;
Korniczki serowe w oleju z czosnkiem niedźwiedzim

Wszystkie posty z Podlasia i Suwalszczyzny:
Podlasie i Suwalszczyzna

Nasze polskie podróże:
Polska

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Zostaw komentarz