Suszone kanie – prosty sposób dziadka na aromatyczne dania z grzybami

przez zlotaproporcja.pl

Wiele lat temu dostałam od dziadka słoik z suszonymi grzybami. Były to suszone kanie. Dziadek poradził, aby dodawać je do zup grzybowych czy też grzybowych sosów, ponieważ są bardzo aromatyczne i pełne smaku leśnego runa. Oczywiście miał rację – nawet ich niewielka ilość wzbogaca smak przeróżnych potraw z grzybami. Wypróbowałam je dopiero po kilku tygodniach od razu wpadając w zachwyt. Od tego momentu suszone kanie to obowiązkowy punkt każdej naszej jesieni!

Suszone kanie – prosty sposób na aromatyczne dania z grzybami

Przygotowanie jest bardzo proste. Trzeba delikatnie oczyścić kanie, po czym je dobrze wysuszyć. My używamy do tego suszarki do grzybów, ale możesz je też wysuszyć w piekarniku z termoobiegiem. Suszone kanie przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Po jego otwarciu w kuchni od razu roznosi się cudowny, intensywny zapach grzybów. Niemalże przenosisz się w myślach do jesiennego, pachnącego grzybnią lasu.

kanie; grzyby

Suszone kanie dobrze jest pokruszyć na drobne kawałki przed włożeniem do słoika. Wtedy będą od razu gotowe do dodania do potrawy oraz zmieści się ich więcej w słoiku. W tej postaci będą idealne do zup grzybowych lub sosów z kawałkami grzybów. Część suszonych kani możesz też zmielić na proszek lub na puder. Proszek z suszonych kani to też świetny dodatek. Jedna łyżeczka podkręci smak i nada potrawom z grzybami jeszcze więcej aromatu. Tylko pamiętaj, jak już raz wysuszysz kanie, będziesz to robić już co roku!

Porcja: 1 słoik
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut + czas suszenia

Złote proporcje:
– 2-3 dorodne kanie

Wszystkie grzybowe przepisy:
Grzyby

Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

7 komentarzy

mateusz gora 5 września 2021 - 19:36

Dzień dobry, gratuluje pięknie napisanego i stylowo wykonanego wpisu. Proponuje spróbować podobnej operacji z lejkowcem dętym. Coś wspaniałego.

Odpowiedz
Anonim 20 września 2021 - 09:48

Miałem nadzieję że macie chociaż jakiś przepis na zupę z tymi kaniami

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 3 października 2021 - 21:10

Suszone kanie śmiało możesz dodawać do zupy grzybowej, wzmocnią jej smak i aromat, pozdrawiamy!

Odpowiedz
Michu 20 stycznia 2022 - 17:39

Ja dodaję również do żurku jak i mięs.
Wspaniale podbija smak.

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 20 stycznia 2022 - 22:11

Musimy spróbować do żurku, dzięki za komentarz, pozdrawiamy!

Odpowiedz
Anonim 29 października 2023 - 03:23

Ja dodać kania sowa susona do ryża i macarona, u mienia na Ukrainu takie kania my na surowo zjadač.

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 12 listopada 2023 - 11:29

Najlepiej jest rozdrobnić suszone kanie np. zmielić w młynku na proszek i dodać podczas gotowania, pozdrawiamy!

Odpowiedz

podobało się? napisz komentarz

* Korzystając z tego formularza, użytkownik wyraża zgodę na przechowywanie i przetwarzanie jego danych przez tę witrynę.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!