Wiele lat temu dostałam od dziadka słoik z suszonymi grzybami. Były to suszone kanie. Dziadek poradził, aby dodawać je do zup grzybowych czy też grzybowych sosów, ponieważ są bardzo aromatyczne i pełne smaku leśnego runa. Oczywiście miał rację – nawet ich niewielka ilość wzbogaca smak przeróżnych potraw z grzybami. Wypróbowałam je dopiero po kilku tygodniach od razu wpadając w zachwyt. Od tego momentu suszone kanie to obowiązkowy punkt każdej naszej jesieni!
Suszone kanie – prosty sposób na aromatyczne dania z grzybami
Przygotowanie jest bardzo proste. Trzeba delikatnie oczyścić kanie, po czym je dobrze wysuszyć. My używamy do tego suszarki do grzybów, ale możesz je też wysuszyć w piekarniku z termoobiegiem. Suszone kanie przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Po jego otwarciu w kuchni od razu roznosi się cudowny, intensywny zapach grzybów. Niemalże przenosisz się w myślach do jesiennego, pachnącego grzybnią lasu.
Suszone kanie dobrze jest pokruszyć na drobne kawałki przed włożeniem do słoika. Wtedy będą od razu gotowe do dodania do potrawy oraz zmieści się ich więcej w słoiku. W tej postaci będą idealne do zup grzybowych lub sosów z kawałkami grzybów. Część suszonych kani możesz też zmielić na proszek lub na puder. Proszek z suszonych kani to też świetny dodatek. Jedna łyżeczka podkręci smak i nada potrawom z grzybami jeszcze więcej aromatu. Tylko pamiętaj, jak już raz wysuszysz kanie, będziesz to robić już co roku!
Porcja: 1 słoik
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut + czas suszenia
Złote proporcje:
– 2-3 dorodne kanie
Wszystkie grzybowe przepisy:
Grzyby
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!

7 komentarzy
Dzień dobry, gratuluje pięknie napisanego i stylowo wykonanego wpisu. Proponuje spróbować podobnej operacji z lejkowcem dętym. Coś wspaniałego.
Miałem nadzieję że macie chociaż jakiś przepis na zupę z tymi kaniami
Suszone kanie śmiało możesz dodawać do zupy grzybowej, wzmocnią jej smak i aromat, pozdrawiamy!
Ja dodaję również do żurku jak i mięs.
Wspaniale podbija smak.
Musimy spróbować do żurku, dzięki za komentarz, pozdrawiamy!
Ja dodać kania sowa susona do ryża i macarona, u mienia na Ukrainu takie kania my na surowo zjadač.
Najlepiej jest rozdrobnić suszone kanie np. zmielić w młynku na proszek i dodać podczas gotowania, pozdrawiamy!