Suszone kanie – prosty sposób dziadka na aromatyczne dania z grzybami

jak przyrządzić kanie; kanie; grzyby; kanie przepis; suszone kanie

Wiele lat temu dostałam od dziadka słoik z suszonymi grzybami. Były to suszone kanie. Dziadek poradził, aby dodawać je do zup grzybowych czy też grzybowych sosów, ponieważ są bardzo aromatyczne i pełne smaku leśnego runa. Oczywiście miał rację – nawet ich niewielka ilość wzbogaca smak przeróżnych potraw z grzybami. Wypróbowałam je dopiero po kilku tygodniach od razu wpadając w zachwyt. Od tego momentu suszone kanie to obowiązkowy punkt każdej naszej jesieni!

Suszone kanie – prosty sposób na aromatyczne dania z grzybami

Przygotowanie jest bardzo proste. Trzeba delikatnie oczyścić kanie, po czym je dobrze wysuszyć. My używamy do tego suszarki do grzybów, ale możesz je też wysuszyć w piekarniku z termoobiegiem. Suszone kanie przechowujemy w szczelnie zamkniętym słoiku. Po jego otwarciu w kuchni od razu roznosi się cudowny, intensywny zapach grzybów. Niemalże przenosisz się w myślach do jesiennego, pachnącego grzybnią lasu.

kanie; grzyby

Suszone kanie dobrze jest pokruszyć na drobne kawałki przed włożeniem do słoika. Wtedy będą od razu gotowe do dodania do potrawy oraz zmieści się ich więcej w słoiku. W tej postaci będą idealne do zup grzybowych lub sosów z kawałkami grzybów. Część suszonych kani możesz też zmielić na proszek lub na puder. Proszek z suszonych kani to też świetny dodatek. Jedna łyżeczka podkręci smak i nada potrawom z grzybami jeszcze więcej aromatu. Tylko pamiętaj, jak już raz wysuszysz kanie, będziesz to robić już co roku!

Porcja: 1 słoik
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut + czas suszenia

Złote proporcje:
– 2-3 dorodne kanie

Wszystkie grzybowe przepisy:
Grzyby

Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie!

Leave a Reply