Makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i prażonymi płatkami migdałów

Makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i prażonymi płatkami migdałów jest nie tylko szybki do zrobienia, ale jakże pożywny! Szpinak to bardzo cenne warzywo, bogate w antyoksydanty, kwas foliowy, potas, żelazo, betakaroten i witaminy z grupy B, C, E i K. Oto przepis na nasz ulubiony makaron ze szpinakiem!

Makaron_ze_szpinakiem_4234

Makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i prażonymi płatkami migdałów

Dokładnie umyj i osusz liście szpinaku. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z masłem. Następnie delikatnie przesmaż wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, powoli zacznij dodawać liście szpinaku oraz dopraw je odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Uważaj, żeby za bardzo nie przysmażyć liści, gdyż wtedy nie tylko stracą na smaku i kolorze, ale także ucieknie z nich część cennych składników szpinaku. Równolegle gotuj makaron i rozgrzej patelnię bez tłuszczu i przez kilka minut praż na niej płatki migdałów.

Kiedy liście będą podsmażone, do garnka wrzuć pokruszoną gorgonzolę i smaż na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie do sosu dodaj łyżkę śmietany i pozwól połączyć się składnikom mieszając je przez 1-2 minuty na małym ogniu. Sos jest gotowy. Podawaj go z pappardellami lub tagliatellami (nasz przepis na tagliatelle znajdziesz w poście: Jak zrobić domowy makaron tagliatelle?), przed podaniem posyp go płatkami migdałów i świeżo startym parmezanem. Smacznego!

Makaron_ze_szpinakiem_4242

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut

Złote proporcje:
– 200 g makaronu pappardelle
– 500 g świeżych liści szpinaku
– 100 g gorgonzoli
– 25 g migdałów w płatkach (jeżeli ktoś je bardzo lubi, to można dać więcej 🙂
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka śmietany
– parmezan
– sól i świeżo mielony pieprz

Wszystkie przepisy ze szpinakiem:
Szpinak

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

10 komentarzy

Dodaj komentarz