Makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i prażonymi płatkami migdałów

makaron ze szpinakiem; makaron ze szpinakiem i gorgonzolą; makaron z gorgonzolą; makaron ze szpinakiem w sosie serowym;

Makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i prażonymi płatkami migdałów jest nie tylko szybki do zrobienia, ale jakże pożywny! Szpinak to bardzo cenne warzywo, bogate w antyoksydanty, kwas foliowy, potas, żelazo, betakaroten i witaminy z grupy B, C, E i K. Oto przepis na nasz ulubiony makaron ze szpinakiem!

szpinak; liście szpinaku; świeży szpinak

Makaron ze szpinakiem, gorgonzolą i prażonymi płatkami migdałów

Dokładnie umyj i osusz liście szpinaku. Na patelni na średnim ogniu rozgrzej oliwę z masłem. Następnie delikatnie przesmaż wyciśnięty przez praskę lub posiekany czosnek, powoli zacznij dodawać liście szpinaku oraz dopraw je odrobiną soli i świeżo mielonym pieprzem. Uważaj, żeby za bardzo nie przysmażyć liści, gdyż wtedy nie tylko stracą na smaku i kolorze, ale także ucieknie z nich część cennych składników szpinaku. Równolegle gotuj makaron i rozgrzej patelnię bez tłuszczu i przez kilka minut praż na niej płatki migdałów.

Kiedy liście będą podsmażone, do garnka wrzuć pokruszoną gorgonzolę i smaż na małym ogniu do momentu rozpuszczenia się sera. Następnie do sosu dodaj łyżkę śmietany i pozwól połączyć się składnikom mieszając je przez 1-2 minuty na małym ogniu. Sos jest gotowy. Podawaj go z makaronem pappardelle lub tagliatelle (nasz przepis na tagliatelle znajdziesz w poście: Jak zrobić domowy makaron tagliatelle?), przed podaniem posyp go płatkami migdałów i świeżo startym parmezanem. Smacznego!

makaron ze szpinakiem; makaron ze szpinakiem i gorgonzolą; makaron z gorgonzolą; makaron ze szpinakiem w sosie serowym;

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 20 minut

Złote proporcje:
– 200 g makaronu pappardelle
– 500 g świeżych liści szpinaku
– 100 g gorgonzoli
– 25 g migdałów w płatkach (jeżeli ktoś je bardzo lubi, to można dać więcej)
– 2 ząbki czosnku
– 3 łyżki oliwy z oliwek
– 1 łyżka masła
– 1 łyżka śmietany
– parmezan
– sól i świeżo mielony pieprz

Wszystkie przepisy ze szpinakiem:
Szpinak

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Join the Conversation

10 Comments

  1. says: Przemyslaw Czatrowski

    dobre, szybkie, proste i ze szpinakiem. Kiedyś szpinaku nie lubiłem (nie znam nikogo, kto jako dziecko lubił), ale okazało się, że jest super! Np. grillowany łosoś na liściach szpinaku… mmm…..

    1. says: Złota Proporcja

      ta niechęć z dzieciństwa spowodowana jest nieprzyprawionymi, mdłymi papkami, które serwowano kiedyś w przedszkolach. Jak się szpinak dobrze zrobi i przyprawi, to smakuje wyśmienicie! A z łososiem komponuje się bardzo dobrze!

Leave a comment

Zostaw komentarz