Jak zrobić prawdziwy włoski sos pomidorowy do makaronu?

sos pomidorowy do makaronu; włoski soso pomidorowy; sos pomidorowy; sos pomidorowy do spaghetti; makaron z sosem pomidorowym; sos pomidorowy z passaty, przepis na sos pomidorowy

Klasyczny, włoski sos pomidorowy do makaronu – pewnie większość z Was nie raz robiła go na obiad. Ale czy był on naprawdę włoski? Kremowy i jednocześnie soczyście pomidorowy z bardzo subtelną nutką czosnku i bazylii? Ilu z Was nie dodaje czosnku i bazylii bezpośrednio do pomidorów tylko do wcześniej przygotowanej oliwy? Bardzo często klasyczne, proste potrawy bywają najtrudniejsze, bo są przerabiane na tysiące sposobów, które powielane zalewają oryginalne receptury. Wróćmy więc do włoskich korzeni.

makaron_pomidorowy_4824

Najlepszy sos pomidorowy zrobisz oczywiście ze świeżych dojrzałych pomidorów San Marzano, tych podłużnych, coraz częściej dostępnych na lokalnych bazarkach i w lokalnych warzywniakach.  Trzeba je wyparzyć, ściągnąć skórkę, oddzielić gniazdo nasienne od miąższu, rozgnieść miąższ,  rozgrzać łyżkę oliwy, doprawić solą i podgotować co najmniej 30 min od czasu do czasu mieszając. Ale co zrobić zimą kiedy pomidor nie pachnie i nie smakuje pomidorem? Sięgnąć po przecier pomidorowy, domowy zrobiony latem (polecamy nasz przepis: Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? Szybki przepis bez pasteryzacji) lub gotowy np. pomidorową passatę w szklanej butelce. Passata nie powinna być zbyt gęsta, więc nie kupuj passaty rustica – ona jest dużo gęstsza od zwykłego przecieru i sos będzie miał zbyt gęstą konsystencję. Nie używamy pomidorów z puszki, nie dość, że nie są zbyt zdrowe, to po prostu sos z przecieru smakuje o niebo lepiej.

Jak zrobić prawdziwy włoski sos pomidorowy do makaronu?

Do rondelka wlej oliwę, dodaj pięć rozgniecionych ząbków czosnku i kilkanaście porwanych listków bazylii. Podgrzej na bardzo małym ogniu (u nas stopień 1/9), tak aby czosnek zrobił się miękki (około 15 minut) – to będzie oznaczać, że oliwa wyciągnęła z niego i bazylii to, co najlepsze, czyli smaczek i delikatny aromat. W międzyczasie posiekaj cebulkę, zeszklij ją na patelni i odstaw. Jeżeli robisz sos z gotowej passaty na rozgrzanej łyżce oleju podgrzej ją na patelni, a następnie dodaj do niej oliwę odcedzając czosnek i bazylię. Jeżeli wykorzystujesz świeże pomidory, dodaj oliwę do przetartych i zredukowanych pomidorów. Zamieszaj, dodaj zeszkloną cebulę oraz dopraw solą i pieprzem. Podgotuj sos 5-7 minut na małym ogniu.




Makaron gotuj o 20% czasu mniej niż mówi instrukcja (100 g makaronu na jedną porcję), odsącz i dodaj od razu do sosu. Następnie dodaj masło i mieszaj przez 2-3 minuty robiąc duże koła tak, aby jak najbardziej napowietrzyć cale danie, a makaron wchłonął trochę sosu oraz zyskał bogatszy i bardziej wyrazisty smak. Masło nada natomiast sosowi idealnie kremową konsystencję. My najczęściej łączymy sos pomidorowy z farfallami, ale to już jest kwestia gustu. Nałóż makaron z sosem na talerz, posyp lekko parmezanem i ozdób listkiem bazylii. Smacznego!

makaron_pomidorowy_4917

Porcja: dla 3-4 osób
Trudność: łatwe

Złote proporcje:
– wersja letnia: 800 g dojrzałych pomidorów
– wersja zimowa / szybka: 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
– 60 ml oliwy + oliwa do zeszklenia cebulki
– 5 ząbków czosnku
– 20 listków / kilka gałązek bazylii
– 1 mała cebula lub pół dużej
– 20 g masła

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie

Join the Conversation

42 Comments

  1. says: Monia

    A ja znam kobiete ktora robi 4 godziny sos pomidorowy. Zawsze mi mowi, ze prawdziwy sos pomidorowy czym dluzej sie robi tym smaczniejszy !!

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Taki sos musi smakować rewelacyjnie! Niestety rzadko kiedy masz czas tyle czasu na gotowanie sosu, my staramy się dać mu chociaż godzinę!

  2. says: kasia

    Witam sos wyglada przepysznie,ale nie zgodze sie z toba na temat pomidorow w puszcze ja staram sie ich nie uzywac bo wiem ze nie sa one za zdrowe, ale we wloskich sklepach pomidorow w puszkach jest zatrzesienie wiem bo barddzo czesto przebywam we wloszech i oni je tez kupuja i sa prawdziwymi wlochami 🙂 pzdrawiam

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Szczerze mówiąc nigdy tego nie robiliśmy. Zawsze robimy świeży, latem z pomidorów, w zimie z passaty. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować, na pewno się da, jesteśmy ciekawi, jak Tobie wyjdzie pasteryzacja, czekamy na informację o rezultatach. Pozdrawiamy!

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Dziękujemy, cieszymy się, że smakowało! Trochę czasu minęło zanim wypracowaliśmy idealne, złote proporcje i chyba się udało 🙂

  3. says: otylka

    Szkoda, że dobre pomidory tylko w sezonie można dostać, poza sezonem wcale w smaku nie przypominają pomidora a wtedy kupuję przecier pomidorowy albo pomidory w puszce, lubie te primo gusto są bardzo aromatyczne i słodkie. Są dobrą bazą do każdego sosu. A u nas w domu uwielbiamy wszystko co pomidorowe 🙂

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Też bardzo żałuję, że pysznych pomidorów nie ma u nas przez cały rok. Dlatego w sezonie robimy spory zapas przecierów na zimę, pozdrawiamy!

    2. says: Tomek

      A moim zdaniem primo gusto są akurat jednymi z najgorszych puszkowych… Neutralny smak, prawie jak nasze pomidory w puszkach bez zagranicznej nazwy. Do Mutti nie mają startu. Warto dołożyć te dwa złote.

  4. says: Anonim

    Z tym skróconym czasem gotowania makaronu , to lekka przesada , choć – jak ktoś lubi , to może spożywać makaron wprost z opakowania.

  5. says: Kasia

    Ten sos jest wspaniały! Nie miałam parmezanu więc na koniec dodałam do sosu płatki drożdżowe. Moi wybredni domownicy byli zachwyceni 🙂

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Bardzo nam miło, odrobina masła robi kolosalną różnicę w przypadku sosu pomidorowego, pozdrawiamy serdecznie!

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Nie, nie dodajemy, cały smak i aromat oddają oliwie, zwłaszcza czosnek, który robi się bardzo miękki. Jeżeli Tobie ich szkoda, możesz ewentualnie dodać bazylię do sosu, ale my tak nie robimy. Pozdrawiamy!

  6. says: Małgorzata Stolarczyk

    No ciekawe. bo świętej pamięci Ewa Trepanowska wszystko, co robiła to było szybko i smacznie, mówiła, że pomidor to jedyne warzywo, które jest zawsze takie samo,obojętne co by się z nim nie robiło on nie zmieni swoich właściwości.Ale dziękuję za przepis. Małgorzata.

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Oliwa przejmuje cały smak czosnku i bazylii, więc je wyrzucamy, jak masz jaki pomysł jak te dwa składniki wykorzystać, to daj nam znać, chętnie wypróbujemy, pozdrawiamy!

Leave a comment

Zostaw komentarz