Jak zrobić prawdziwy włoski sos pomidorowy do makaronu?

Klasyczny, włoski sos pomidorowy do makaronu – pewnie większość z Was nie raz robiła go na obiad. Ale czy był on naprawdę włoski? Kremowy i jednocześnie soczyście pomidorowy z bardzo subtelną nutką czosnku i bazylii? Ilu z Was nie dodaje czosnku i bazylii bezpośrednio do pomidorów tylko do wcześniej przygotowanej oliwy? Bardzo często klasyczne, proste potrawy bywają najtrudniejsze, bo są przerabiane na tysiące sposobów, które powielane zalewają oryginalne receptury. Wróćmy więc do włoskich korzeni.

makaron_pomidorowy_4824

Najlepszy sos pomidorowy zrobisz oczywiście ze świeżych dojrzałych pomidorów San Marzano, tych podłużnych, coraz częściej dostępnych na lokalnych bazarkach i w lokalnych warzywniakach.  Trzeba je wyparzyć, ściągnąć skórkę, oddzielić gniazdo nasienne od miąższu, rozgnieść miąższ,  rozgrzać łyżkę oliwy, doprawić solą i podgotować co najmniej 30 min od czasu do czasu mieszając. Ale co zrobić zimą kiedy pomidor nie pachnie i nie smakuje pomidorem? Sięgnąć po przecier pomidorowy, domowy zrobiony latem (polecamy nasz przepis: Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? Szybki przepis bez pasteryzacji) lub gotowy np. pomidorową passatę w szklanej butelce. Passata nie powinna być zbyt gęsta, więc nie kupuj passaty rustica – ona jest dużo gęstsza od zwykłego przecieru i sos będzie miał zbyt gęstą konsystencję. Nie używamy pomidorów z puszki, nie dość, że nie są zbyt zdrowe, to po prostu sos z przecieru smakuje o niebo lepiej.

Jak zrobić prawdziwy włoski sos pomidorowy do makaronu?

Do rondelka wlej oliwę, dodaj pięć rozgniecionych ząbków czosnku i kilkanaście porwanych listków bazylii. Podgrzej na bardzo małym ogniu (u nas stopień 1/9), tak aby czosnek zrobił się miękki (około 15 minut) – to będzie oznaczać, że oliwa wyciągnęła z niego i bazylii to, co najlepsze, czyli smaczek i delikatny aromat. W międzyczasie posiekaj cebulkę, zeszklij ją na patelni i odstaw. Jeżeli robisz sos z gotowej passaty na rozgrzanej łyżce oleju podgrzej ją na patelni, a następnie dodaj do niej oliwę odcedzając czosnek i bazylię. Jeżeli wykorzystujesz świeże pomidory, dodaj oliwę do przetartych i zredukowanych pomidorów. Zamieszaj, dodaj zeszkloną cebulę oraz dopraw solą i pieprzem. Podgotuj sos 5-7 minut na małym ogniu. Sos jest już gotowy.

Makaron gotuj o 20% czasu mniej niż mówi instrukcja (100 g makaronu na jedną porcję), odsącz i dodaj od razu do sosu. Następnie dodaj masło i mieszaj przez 2-3 minuty robiąc duże koła tak, aby jak najbardziej napowietrzyć cale danie, a makaron wchłonął trochę sosu oraz zyskał bogatszy i bardziej wyrazisty smak. Masło nada natomiast sosowi idealnie kremową konsystencję. My najczęściej łączymy sos pomidorowy z farfallami, ale to już jest kwestia gustu. Nałóż makaron z sosem na talerz, posyp lekko parmezanem i ozdób listkiem bazylii. Smacznego!

makaron_pomidorowy_4917

Porcja: dla 3-4 osób
Trudność: łatwe

Złote proporcje:
– wersja letnia: 800 g dojrzałych pomidorów
– wersja zimowa / szybka: 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
– 60 ml oliwy + oliwa do zeszklenia cebulki
– 5 ząbków czosnku
– 20 listków / kilka gałązek bazylii
– 1 mała cebula lub pół dużej
– 20 g masła

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie

23 komentarze

Dodaj komentarz