Olive ascolane – oliwki smażone w panierce z tuńczyka

Ascoli Piceno, to niewielkie miasto we włoskiej Marche, które rozsławiły olive ascolane, czyli oliwki smażone w panierce na głębokim tłuszczu. W wersji tradycyjnej panierkę przygotowuje się z mięsa doprawionego parmezanem i gałką muszkatołową. W dzisiejszym przepisie, który pokazał nam Marco Ghia z Akademii Kulinarnej Whirpool, panierkę zrobimy z tuńczyka, jajek, anchois, kaparów i cebulki. Przepis jest prosty, ale nie ukrywamy, że pracochłonny i trochę żmudny, ale czego się nie robi dla dobrego jedzenia i możliwości dzielenia się pysznymi chwilami z najbliższymi!

OLIVE ASCOLANE_1772

Zaczynamy od ugotowania 1 jajka i podsmażenia pokrojonej cebulki przez 2-3 minuty, cebula ma stać się miękka. Odsączamy tuńczyka, płuczemy dwie łyżki kaparów i trzy fileciki anchois. Drobno siekamy jajko, kapary i anchois, po czym starannie mieszamy je w misce z tuńczykiem. Dodajemy usmażoną cebulkę i ścieramy skórkę z połowy cytryny. Następnie dodajemy 2 surowe jajka, dwie łyżki bułki tartej, mieszamy i doprawiamy solą, pieprzem. Do panierki można dodać także garść startego parmezanu. Teraz płuczemy oliwki. W tym przepisie wykorzystujemy duże oliwki nadziewane migdałem lub czosnkiem. Możesz także wykorzystać duże oliwki z pestką, a dla fanów rybnych smaków proponujemy oliwki nadziewane anchois. Oliwki delikatnie obtaczamy niewielką, ale zwartą warstwą naszej panierki, tak aby zrobić ładne i foremne kulki. Niestety, to jest najżmudniejsza część przygotowania olive ascolane.

OLIVE ASCOLANE_1762

Kiedy wszystkie kulki będą gotowe, rozgrzewamy w rondelku olej do 160-170 stopni, obtaczamy oliwki z panierką w jajku i bułce tartej i smażymy je w głębokim tłuszczu przez kilka minut do momentu, w którym uzyskają złocisty kolor. Usmażone oliwki wyjmujemy i odsączamy na papierowym ręczniku. Po usmażeniu olive ascolane są gotowe, najlepiej smakują ciepłe, skropione cytryną.

OLIVE ASCOLANE_1769a
OLIVE ASCOLANE_1769

Porcja: 20 panierowanych oliwek
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut

Złote proporcje:
– 20 dużych zielonych oliwek z czosnkiem, migdałem lub pestką
– 2 puszki tuńczyka w oleju
– 1 ugotowane jajko, 2 surowe + jajko do smażenia
– 2 łyżeczki kaparów
– 1 cebula
– 3-4 fileciki anchois
– starta skórka z połowy cytryny
– bułka tarta
– sól

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

10 komentarzy

Dodaj komentarz