Risotto z kurkami i gorgonzolą

risotto z kurkami i gorgonzolą

Jakie jest najlepsze jesienne risotto? Oczywiście risotto z grzybami. W tym przepisie w roli głównej występują kurki. Risotto z kurkami najlepiej smakuje w połączeniu z gorgonzolą. Ponieważ lubimy wyraziste smaki, dodajemy gorgonzolę piccante, która jest co prawda trochę mniej kremowa od gorgonzoli dolce, ale zdecydowanie mocniejsza w smaku. Kurek nie żałujemy, w końcu czekaliśmy na nie przez cały rok!

Jak zrobić risotto z kurkami i gorgonzolą?

Rozgrzej na patelni łyżkę masła oraz łyżkę oliwy i podsmaż pokrojoną szalotkę. Kiedy szalotka się zeszkli, dodaj do niej połowę pokrojonych kurek. Do cebulki dodaję zazwyczaj mniej urodziwe kurki, te ładniejsze zostawiamy na później. Kiedy kurki się podduszą i podsmażą, dopraw je solą i pieprzem oraz dodaj łyżkę masła. Kiedy masło się rozpuści do przez praskę czosnek, a po chwili ryż. Zamieszaj i smaż przez 1-2 minuty, ryż powinien wchłonąć tłuszcz z patelni, i dodaj wino. Duś na wolnym ogniu, a kiedy wino wyparuje, dodaj łyżkę wazową gorącego bulionu i duś co jakiś czas mieszając, dopóki bulion nie wyparuje. Dolej kolejną łyżkę bulionu i powtarzaj wszystko, do momentu, w którym ryż nie zmięknie na zewnątrz. Może się zdarzyć, że nie zużyjesz całego bulionu. Z naszego doświadczenia duszenie ryżu powinno zająć mniej niż 20 minut.

Kiedy ryż będzie się dusił, rozgrzej na drugiej patelni po łyżce masła i oliwy, podsmaż na nich pozostałe kurki (najlepiej w całości), pozwól im nabrać złotego koloru. Kiedy ryż będzie gotowy, wyłącz ogień, dopraw solą i pieprzem, dodaj do risotto pokruszoną gorgonzolę i zamieszaj.  Nie dodajemy już na tym etapie masła, wolimy dodać więcej gorgonzoli, aby uzyskać kremową konsystencję risotto z kurkami. Kiedy gorgonzola się delikatnie rozpuści, nałóż risotto na talerze i posyp podsmażonymi kurkami oraz posiekaną natką pietruszki. Podawaj od razu. Smacznego!

risotto z kurkami i gorgonzolą

Porcja: 2-3 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30-40 minut + czas potrzebny do oczyszczenia kurek

Złote proporcje:
– 300 – 400 g oczyszczonych kurek (według uznania)
– 200 g ryżu arborio
– co najmniej 100 g gorgonzoli piccante
– 1 litr wywaru warzywnego (np. z tego przepisu)
– 1 szalotka
– 3 łyżki masła
– 2 łyżki oliwy
– 2 ząbki czosnku
– pół kieliszka białego, wytrawnego wina
– natka pietruszki
– sól i świeżo mielony pieprz

Wypróbuj także nasz przepis na tagliatelle ai funghi porcini, czyli makaron z prawdziwkami.

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Przepisy z grzybami:
Grzyby

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

Join the Conversation

4 Comments

Leave a comment

Zostaw komentarz