Tagliatelle ai funghi porcini – jak zrobić makaron z prawdziwkami?

On 25 października 2015 by zlotaproporcja.pl

makaron z prawdziwkami v2-007-2

Najlepsze potrawy wcale nie muszą być skomplikowane. Nasz ulubiony jesienny makaron tagliatelle ai funghi porcini, czyli makaron z prawdziwkami cechuje prostota i minimalizm. Nie ma w nim wielu składników, nie jest trudny do zrobienia, za to zdecydowanie jest jednym z naszych ulubionych makaronów. To właśnie ten makaron z prawdziwkami sprawił, że Łukasz pokochał prawdziwki. W sezonie jemy go co najmniej raz w tygodniu.

Nie żałujemy sobie grzybów, sezon na nie jest tak krótki, że trzeba z niego wycisnąć jak najwięcej! Dajemy 200g grzybów na głowę, możesz dać trochę mniej, ale 200g to nasza złota proporcja. Zacznij od oczyszczenia grzybów, delikatnie obierz korzonki i kapelusze z piachu i skórki, następnie przetrzyj bardzo delikatnie zwilżoną ścierką. Jeżeli je umyjesz, grzyby stracą smak, nasiąkną wodą i z makaronu nic nie będzie. Oczyszczone prawdziwki pokrój na plasterki, posyp solą i odstaw na 5-10 minut. Wstaw wodę na makaron. Na patelni rozgrzej trzy łyżki oliwy, rozłóż połowę grzybów równomiernie na patelni i na mocnym ogniu podsmaż przez 2-3 minuty, a kiedy grzyby nabiorą złocistej barwy, odwróć i podsmaż je z drugiej strony.

Przyrumienione grzyby odłóż na talerz, dodaj łyżkę oliwy i podsmaż drugą część grzybów. W międzyczasie ugotuj makaron.  Dzięki smażeniu grzybów „na raty” każdy kawałek grzyba przyrumieniamy i wydobywamy z niego pełnię smaku. Podsmażone z obu stron prawdziwki dodaj na patelnie, do tego łyżkę oliwy i zamieszaj. Wyciśnij na patelnię czosnek, podsmażaj na średnim ogniu 2 minuty mieszając. Dopraw pieprzem i szczyptą soli, zamieszaj, dodaj posiekaną natkę pietruszki, ponownie zamieszaj. Odsącz dobrze makaron i dodawaj go stopniowo na patelnie cały czas mieszając. Nałóż makaron na talerze, posyp parmezanem i podawaj.

makaron z prawdziwkami v2-008

Makaron z prawdziwkami najlepiej smakuje zrobiony ze świeżych, pachnących lasem prawdziwków oraz z domowymi tagliatellami. Przepis na domowe tagliatelle znajdziesz tutaj. Świeże grzyby to dla nas podstawa. Makaron można zrobić z suszonych lub mrożonych, ale to nie to samo. W restauracji we Włoszech, w której podpatrywaliśmy jak robi się ten makaron z mrożonych grzybów, gotowano 2 litry wody z octem balsamicznym, cukrem i solą, a następnie w tej miksturze gotowano chwilę zamrożone grzyby, a następnie dobrze je odsączano. Suszone grzyby moczy się natomiast pół godziny w letniej wodzie, wymieniając dwa razy wodę w tym czasie.

Nie zawsze mamy czas na zrobienie makaronu, dlatego zdarza nam się go jeść także z kupnymi, świeżymi tagliatellami, jest pyszny, ale odrobinę groszy, bo świeżo zrobiony makaron chłonie oliwę przesiąkniętą aromatem prawdziwków jak gąbka i nadaje mu jeszcze większą głębię smaku. Jeżeli więc macie czas, róbcie makaron sami, ale jeżeli czasu nie macie lub po prostu nie chce Wam się bawić w lepienie makaronu, użyjcie gotowych tagliatelle. Do makaronu można dodać także śmietanę na sam koniec przed zmieszaniem z makaronem, nam bardziej smakuje wersja bez śmietany.

Z jesiennych przepisów polecamy Wam także Tagliatelle z jarmużem, gorgonzolą i suszonymi pomidorami oraz risotto z kurkami i gorgonzolą.

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 30 minut

Złote proporcje:
– 300- 400 g prawdziwków (prawdziwków nie żałujemy i dajemy zawsze 400 g)
– 200 – 250 g makaronu tagliatelle
– 2 średniej wielkości ząbki czosnku
– pół dużego pęczka natki pietruszki
– 4-5 łyżek oliwy
– sól
– świeżo mielony pieprz

Talerz, na którym podaliśmy makaron, upolowaliśmy w Bieszczadzkiej Galerii Barak, tam był wypalony i ręcznie ozdobiony.

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

7 komentarzy to “Tagliatelle ai funghi porcini – jak zrobić makaron z prawdziwkami?”

Dodaj komentarz