Kiedyś czerwona kapusta była warzywem rzadko spotykanym w naszej kuchni. Wszystko zmieniło się kilka lat temu, kiedy odkryliśmy, że świetnie pasuje do azjatyckich potraw. Od tego czasu dodajemy ją do azjatyckich makaronów czy też smażonego ryżu, ale także bardzo lubimy jeść ją jako surówkę. Jednym z naszych ulubionych przepisów jest surówka z czerwonej kapusty po azjatycku z prażonym sezamem. Prosta, szybka do zrobienia, z sezamową nutą. Można ją jeść zarówno na ciepło, jak i na zimno. Surówka z czerwonej kapusty po azjatycku sprawdzi się świetnie nie tylko z daniami azjatyckimi, ale także jako dodatek do wielu innych dań, często robimy ją do steków z halibuta!
Surówka z czerwonej kapusty po azjatycku
Przepis jest bardzo prosty i nie wymaga wcześniejszego podgotowania czy też parzenia kapusty. Kapusta zmięknie na patelni. Zacznij od umycia i posiekania kapusty. Radzimy założyć do tego rękawiczki, ponieważ zostawia ona fioletowy odcień na rękach. Pokrój czerwoną cebulę średniej wielkości. Na patelni rozgrzej olej sezamowy. Jeżeli użyjesz innego oleju, surówka straci swój sezamowy posmak. Zeszklij na oleju posiekaną cebulę. Następnie dodaj czerwoną kapustę. Dopraw sosem sojowym, octem jabłkowym, solą, pieprzem i brązowym cukrem.
Duś pod przykryciem co jakiś mieszając do momentu, w którym kapusta stanie się miękka. Powinno to potrwać maksymalnie 15 minut. W międzyczasie upraż sezam na drugiej patelni bez żadnych dodatków. Kiedy kapusta zmięknie, dodaj sok z limonki i posyp prażonym sezamem. Dobrze zamieszaj i spróbuj. Jeżeli uważasz, że surówka mogłaby mieć więcej sezamowego smaku, dodaj łyżkę oleju sezamowego. Surówka z czerwonej kapusty po azjatycku z prażonym sezamem jest już gotowa! Podawaj ją na ciepło lub na zimno, w obu wersjach smakuje znakomicie!
Porcja: 4 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 25-30 minut
Złote proporcje:
– 500-600 g czerwonej kapusty (po posiekaniu)
– 1 średnia czerwona cebula
– 3-4 łyżki oleju sezamowego
– 2 łyżki octu jabłkowego
– 3 łyżki sosu sojowego
– pół łyżeczki brązowego cukru
– sok z połowy limonki (można zastąpić cytryną)
– garść prażonego sezamu
– sól, pieprz do smaku
Wszystkie przepisy z kuchni azjatyckiej:
Kuchnia azjatycka
Nasze przepisy na sałatki:
Sałatki
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie.