Przepis na makaron gryczany z brukselką i warzywami powstał trochę przez przypadek. Od dłuższego czasu coraz częściej sięgamy po makarony, które nie mają w składzie pszenicy. Pewnego jesiennego popołudnia zastanawialiśmy się z czym połączyć makaron gryczany, na który mieliśmy dużą ochotę. Postanowiliśmy zrobić go z brukselką, bowiem gryka i brukselka smakują razem znakomicie. Makaron usmażyliśmy w stylu azjatyckim inspirując się naszym przepisem na makaron po birmańsku. Oprócz brukselki do makaronu dodajemy marchewkę, kapustę po pekińsku, ostrą paprykę, szalotkę i szczypior, czasem także grzyby mun, całość doprawiamy azjatyckimi sosami.
Makaron gryczany z brukselką i warzywami
Zacznij od ugotowania brukselki na parze. Uważaj, aby jej nie rozgotować, brukselka powinna być ugotowana al dente. Jeżeli chcesz użyć grzybki mun zalej je wodą również na samym początku, przed zalaniem dobrze jest pokruszyć je na drobne kawałki. W międzyczasie przygotuj pozostałe składniki. Obierz marchewkę i pokrój ją w cienkie słupki. Następnie posiekaj kapustę pekińską, szalotkę przekrój na pół i pokrój w krążki. Sprawdź czas gotowania makaronu i wstaw go odpowiednio wcześniej. Najczęściej używamy makaronu firmy Bartolini, który gotuje się 5 minut. Zaczynamy go gotować mniej więcej wtedy, kiedy brukselka będzie gotowa.
W kolejnym kroku rozgrzej olej sezamowy na woku i podsmażaj warzywa. Podsmaż po kolei marchewkę, przekrojoną na pół brukselkę i posiekaną kapustę. Pomiędzy kolejnymi składnikami dodajemy na woka trochę oleju, jeżeli jest taka potrzeba. Brukselkę kroimy na pół po ugotowaniu jej na parze, na woku powinna się delikatnie przyrumienić. Po usmażeniu zdejmuj składniki z woka i odkładaj na talerz. Kiedy makaron będzie gotowy, odcedź go. Makaron, który my używamy, trzeba też przelać zimną wodą po odcedzeniu. Następnie rozgrzej ponownie na woku olej sezamowy, podsmaż szalotkę, po czym dodaj posiekaną ostrą paprykę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, zamieszaj i chwilę podsmażaj.
Dodaj do woka makaron i wymieszaj wszystkie składniki, po czym dodaj sosy sojowe, sos rybny i ostrygowy. Następnie wymieszaj ponownie wszystkie składniki, chwilę podsmażaj i dodaj podsmażone wcześniej warzywa oraz odcedzone grzybki mun, jeżeli je używasz. Zamieszaj, zdejmij wok z gazu, dodaj pokrojony szczypior, posyp sezamem. Makaron gryczany z brukselką i warzywami w stylu azjatyckim jest już gotowy! Możesz podawać go razem z azjatyckim sosem z ostrą papryką, czosnkiem i sosem rybnym, aby każdy mógł doprawić makaron według własnego uznania. Sos warto przyrządzić na samym początku, aby składniki miały czas na „przegryzienie się.
Porcja: 2 naprawdę duże porcje lub 3 mniejsze porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 25-30 minut
Złote proporcje:
– 250 g makaronu gryczanego
– 500 g brukselki
– 1 średniej wielkości marchewka
– mała główka kapusty pekińskiej lub pół dużej
– pęczek grubego szczypiorku
– 1 średniej wielkości szalotka
– 1 ostra papryka lub więcej w zależności od preferencji
– opcjonalnie garść grzybów mun
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– olej sezamowy do smażenia
– 1 łyżka ciemnego sosu sojowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– mały ząbek czosnku
– sezam
Wszystkie przepisy z brukselką:
Brukselka
Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie.