Aromatyczny pasztet z czerwonej soczewicy

przez zlotaproporcja.pl

Kto uważa, że pasztet musi być z mięsa, ten zmieni zdanie po wypróbowaniu tego przepisu! Pasztet z czerwonej soczewicy pokochają nawet mięsożercy. W smaku nie ustępuje wcale mięsnym odpowiednikom, dobrze przyprawiony może być nawet lepszy, jest równie sycący i dużo mniej kaloryczny. Co więcej, wygląda dokładnie tak samo, ale zrobisz go dużo szybciej, a do jego przygotowania wykorzystasz warzywa z wywaru na zupę.

pasztet_soczewica_3888

Przepis na pasztet z czerwonej soczewicy

Jeżeli nie masz ugotowanej włoszczyzny, to przygotowanie pasztetu zajmie Tobie więcej czasu. Musisz rozpocząć od ugotowania wywaru na zupę, z którego będziesz mieć włoszczyznę do pasztetu. Polecamy nasz przepis na wywar warzywny, który zrobisz w mniej niż w godzinę, z czego większość czasu to gotowanie. Soczewicę opłucz kilka razy w zimnej wodzie i zalej w garnku dwoma szklankami wrzącej, osolonej wody. Gotuj ją około 15 minut po czym bardzo dobrze odsącz z wody. W międzyczasie rozbij w moździerzu czosnek, ostrą paprykę, goździki, imbir oraz ziarna i łodyżki kolendry. Łodyżki możesz zastąpić korzonkami kolendry, które są bardzo aromatyczne. Wystarczy umyć je i delikatnie obrać wierzchnią warstwę.

Pasztet_soczewica_3893

Pomidory zalej gorącą wodą i po kilku minutach zdejmij z nich skórkę. Ugotowaną włoszczyznę zmiksuj blenderem razem z pomidorami. Szalotkę posiekaj i dodaj na patelnię z rozgrzaną oliwą. Kiedy cebula się zeszkli, dodaj mielony kmin rzymski, chwilkę obsmaż i dodaj składniki rozbite w moździerzu. Zamieszaj i smaż przez 3 minuty, następnie dodaj rozdrobnioną włoszczyznę oraz soczewicę. Zamieszaj, dopraw solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz cząbrem i smaż przez kilka minut, po czym przełóż zawartość do miski i pozwól jej trochę przestygnąć zanim dodasz jajka. Przypraw nie żałuj, masa musi być wyrazista, po upieczeniu i wystudzeniu pasztet zrobi się łagodniejszy.

Kiedy masa ostygnie dodaj do niej żółtka. Białka przed dodaniem ubij na pianę. Na koniec dodaj posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszaj. Pasztet przełóż do formy wyścielonej papierem do pieczenia lub posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą. Przed włożeniem pasztetu do piekarnik delikatnie uderz foremką w stół, w ten sposób uwolnisz pęcherzyki powietrza znajdujące się w masie. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni przez około godzinę. Jak zawsze musisz wyczuć swój piekarnik. My pieczemy na termoobiegu i w połowie pieczenia przekręcamy pasztet o 180 stopni. Po upieczeniu studź pasztet co najmniej kilka godzin.

pasztet_soczewica_3903

Porcja: 1 średniej wielkości blaszka
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: około 30 minut
Czas pieczenia: około 60 minut

Złote proporcje:
– 1 szklanka czerwonej soczewicy
– 2 dojrzałe pomidory
– 2 pietruszki z wywaru
– 3 marchewki z wywaru
– 1/3 selera z wywaru
– 20 cm kawałek pora z wywaru
– 3 jajka
– 5 łyżek oliwy
– 1 szalotka
– 1 ostra papryka
– 3 ząbki czosnku
– 3 goździki
– 2 cm kawałek imbiru
– 7-8 ziaren kolendry
– kilka korzeni lub łodyżek kolendry
– płaska łyżeczka kminu rzymskiego
– pół łyżeczki cząbru
– szczypta gałki muszkatołowej
– sól
– pieprz

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie.

Przeczytaj także

18 komentarzy

Justyna Jędrzejewska-Czapska 9 grudnia 2014 - 20:56

oj zrobimy 🙂

Odpowiedz
Ewa Jablonska 9 grudnia 2014 - 22:47

kradnę przepis!!!

Odpowiedz
Złota Proporcja 10 grudnia 2014 - 08:00

bardzo proszę 🙂

Odpowiedz
Obierz dobry kierunek 11 grudnia 2014 - 16:04

toż to jest przepis dla nas!!!

Odpowiedz
Sylwia Malarska 29 marca 2015 - 08:55

robiłam! jest pyszny!

Odpowiedz
Asia Przybytek-Kobierna 29 marca 2015 - 09:02

Pyszności!

Odpowiedz
Magdalena Kowalska 29 marca 2015 - 09:06

Super 🙂 🙂

Odpowiedz
Kinga Bielejec 29 marca 2015 - 09:18

Pyyyyycha!

Odpowiedz
Ollie Ollie 29 marca 2015 - 10:43

Mam słabość do tych pasztetów 🙂

Odpowiedz
Bartek Wudniak 29 marca 2015 - 16:38

właśnie szukałem czegoś na święta 🙂

Odpowiedz
Bartek Wudniak 3 kwietnia 2015 - 09:18

ja chcę 🙂

Odpowiedz
Konrad Telakowiec 29 marca 2015 - 21:32

Czemu ta dziwna cebula? Można zwykłą? I ten por z wywaru… dziwny. Zawsze go wyrzucamy a tu taka niespodzianka

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 30 marca 2015 - 00:18

Dajemy szalotkę, bo jest ostrzejsza, ale możesz użyć zwykłą cebulę. Po co wyrzucać pora, skoro można go wykorzystać? To bardzo dobre warzywo! Tylko musisz go przed dodaniem dobrze odsączyć z wywaru 🙂

Odpowiedz
Magda Ciach-Baklarz 30 marca 2015 - 05:23

I znowu coś smakowitego:)

Odpowiedz
Anna 3 października 2016 - 19:30

A papryka ostra może być mielona?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 3 października 2016 - 22:52

Ja dodaję świeżą, ale jeżeli akurat jej nie masz, możesz dodać mieloną, nie bój się eksperymentować, na tym też polega kuchnia 🙂

Odpowiedz
Dorota 30 marca 2019 - 11:38

czy mogą być pomidory z puszki?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 1 kwietnia 2019 - 19:48

Nie robiliśmy pasztetu z pomidorami z puszki, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby je dodać, jeżeli świeże pomidory nie są dostępne. Warto je odsączyć przed dodaniem, żeby pasztet się nie „rozchodził”. Pozdrawiamy!

Odpowiedz

podobało się? napisz komentarz

* Korzystając z tego formularza, użytkownik wyraża zgodę na przechowywanie i przetwarzanie jego danych przez tę witrynę.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!