Wasabi z mascarpone – sos do ryb, warzyw czy grillowanych szparagów

Mówi się, że piękno tkwi w prostocie. Podobnie bywa ze smakiem. Czasem niepotrzebne są skomplikowane przepisy i wyrafinowane metody przygotowania. Wystarczy połączyć w prosty sposób dwa, trzy składniki, aby osiągnąć pełnię smaku. Właśnie taki jest ten przepis. Wasabi z mascarpone o konsystencji musu świetnie smakuje jako sos do ryby, na przykład do halibuta smażonego na papierze do pieczenia czy też grillowanego łososia. Komponuje się także znakomicie z grillowanymi szparagami, brązowymi pieczarkami smażonymi w tempurze czy też z surowymi marchewkami i selerem naciowym. Możliwości jest bardzo wiele, stała jest tylko prostota przygotowania sosu.

Jak zrobić sos wasabi z mascarpone?

Zacznij od przygotowania wasabi. Wymieszaj dwie łyżeczki wasabi w proszku z odrobiną zimnej wody, mieszaj do momentu, w którym znikną wszystkie grudki. Kiedy uzyskasz gładką konsystencję wasabi, dodaj je do serka mascarpone i mieszaj do momentu połączenia składników. Na koniec dodaj do smaku kilka kropli cytryny i jeszcze raz zamieszaj. Sos jest już gotowy, prawda, że przepis jest banalnie prosty?

Nie używamy gotowego wasabi w tubce, zdecydowanie wolimy przygotowywać je na świeżo z proszku. Wasabi jest wtedy ostrzejsze i bardziej wyraziste w smaku, ale oczywiście możesz także użyć gotowego wasabi, w takim przypadku pomijasz przygotowanie wasabi i od razu mieszasz je z mascarpone.

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5-10 minut

Złote proporcje:
– 2 łyżeczki wasabi w proszku
– 50 g sera mascarpone
– kilka kropli soku z cytryny
– woda do wyrobienia wasabi

Wszystkie przepisy ze szparagami:
Szparagi

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Zostaw komentarz