Wasabi z mascarpone – sos do ryby, warzyw czy grillowanych szparagów

On 7 maja 2017 by zlotaproporcja.pl

Mówi się, że piękno tkwi w prostocie. Podobnie bywa ze smakiem. Czasem nie potrzebne są skomplikowane przepisy i wyrafinowane metody przygotowania. Wystarczy połączyć w prosty sposób dwa, trzy składniki, aby osiągnąć pełnię smaku. Właśnie taki jest ten przepis. Wasabi z mascarpone o konsystencji musu świetnie smakuje jako sos do ryby, na przykład do halibuta smażonego na papierze do pieczenia czy też grillowanego łososia. Komponuje się także znakomicie z grillowanymi szparagami, brązowymi pieczarkami smażonymi w tempurze, najlepiej w japońskiej tempurze panko, czy też z surowymi marchewkami i selerem naciowym jako zdrowa przekąska. Możliwości jest bardzo wiele, nie zmienia się tylko prostota przygotowania sosu.

Nie używamy gotowego wasabi w tubce, zdecydowanie wolimy przygotowywać je na bieżąco z proszku, jest wtedy ostrzejsze i bardziej wyraziste w smaku, ale oczywiście można także użyć gotowego wasabi, w takim przypadku pomijasz przygotowanie wasabi i od razu mieszasz je z mascarpone.

Zaczynamy od przygotowania wasabi. Wymieszaj dwie łyżeczki wasabi w proszku z odrobiną zimnej wody, mieszaj do momentu, w którym znikną wszystkie grudki. Kiedy uzyskasz gładką pastę dodaj wasabi do serka mascarpone i mieszaj dopóki nie połączysz składników. Na koniec dodaj do smaku kilka kropli cytryny i jeszcze raz zamieszaj. Sos jest już gotowy, prawda, że przepis jest prosty?

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5-10 minut

Złote proporcje:
– 2 łyżeczki wasabi w proszku
– 50 g sera mascarpone
– kilka kropli soku z cytryny
– woda do wyrobienia wasabi

Wypróbuj także nasze przepisy na indonezyjskie sosy –  ostry sos sambal oelek i orzechowy sos satay, oraz tajski sos sweet chilli.

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Dodaj komentarz