Kuchnia tajska. Kurs gotowania w Chiang Mai.

Chiang Mai, Tajlandia, kuchnia tajska, kurs gotowania w Chiang Mai, kurs gotowania w Tajlandii;

Chiang Mai to religijna i kulturowa stolica Tajlandii oraz najlepsze miejsce do zgłębienia tajników tajskiej kuchni. To właśnie w Chiang Mai poszliśmy na jednodniowy kurs kuchni tajskiej. Nauczyliśmy się naprawdę sporo o kuchni tajskiej. Podczas kursu każde z nas ugotowało 4 potrawy oraz zrobiło własną pastę curry. Zanim zdecydowaliśmy się na konkretny kurs, czytaliśmy sporo opinii o szkołach kuchni tajskiej w Chiang Mai. Zależało nam, aby doweidzieć się jak najwięcej oraz poznać autentyczne przepisy kuchni tajskiej.

Jak wyglądał kurs gotowania w Chiang Mai?

Kurs rozpoczęliśmy od wizyty na lokalnym bazarze, gdzie dowiedzieliśmy się jakie przyprawy i zioła stosowane są w tradycyjnej tajskiej kuchni. Na bazarze sprawdzaliśmy czym się różnią w smaku odmiany imbiru, bazylii oraz innych ziół i warzyw wykorzystywanych w kuchni tajskiej. W zależności od potrawy używa się jednego z kilku rodzajów imbiru, trzech różnych bazylii czy bakłażanów, o podstawach kuchni tajskiej pisaliśmy w tym w tym poście.

Chiang Mai, Tajlandia, kuchnia tajska, kurs gotowania w Chiang Mai, kurs gotowania w Tajlandii; Chiang Mai, Tajlandia, kuchnia tajska, kurs gotowania w Chiang Mai, kurs gotowania w Tajlandii; Chiang Mai, Tajlandia, kuchnia tajska, kurs gotowania w Chiang Mai, kurs gotowania w Tajlandii;

Po ponad godzinie spędzonej na bazarze, udaliśmy się do kuchni. Każde z nas wybrało inne potrawy, aby dowiedzieć się jak najwięcej. Ugotowaliśmy m.in. pad thaia, zupę słodko-kwaśną z krewetkami, sajgonki czy placuszki rybne z curry. Gotowanie odbywało się w kilkuosobowych grupach, byliśmy podzieleni w zależności od potraw, jakie wybraliśmy. Mamy książeczkę z przepisami, przetestujemy wszystkie po powrocie do domu, w część składników zaopatrzyliśmy się już na miejscu 🙂

Chiang Mai, Tajlandia, kuchnia tajska, kurs gotowania w Chiang Mai, kurs gotowania w Tajlandii;
Zupa kokosowa z owocami morza.
Chiang Mai, Tajlandia, kuchnia tajska, kurs gotowania w Chiang Mai, kurs gotowania w Tajlandii;
Smażenie sajgonek.
Chiang Mai, Tajlandia, kuchnia tajska, kurs gotowania w Chiang Mai, kurs gotowania w Tajlandii;
Domowa produkcja mleczka kokosowego.

 

Chiang Mai, Tajlandia, kuchnia tajska, kurs gotowania w Chiang Mai, kurs gotowania w Tajlandii;
Zielone curry.

Chiang Mai, Tajlandia, kuchnia tajska, kurs gotowania w Chiang Mai, kurs gotowania w Tajlandii;
Zielone curry.
Chiang Mai, Tajlandia, kuchnia tajska, kurs gotowania w Chiang Mai, kurs gotowania w Tajlandii;
Placuszki rybne z sosem sweet chilli i zupa kokosowa.

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Lubisz nasze wpisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

6 komentarzy

  • Nie przekonuje wygląd, wolę nasz gołąbki i w pomidorach też, wolę nasze zupy, najbardziej rosół, musisz mnie przekonać tylko delikatnie nic na siłę – piszcie, piszcie !!!

    • to jeden z lepszych kursów ze wszystkich, na których byliśmy! Następnym razem nie zmarnuj okazji! Mąż będzie zadowolony jak mu coś pysznego ugotujesz 🙂 Pozdrawiamy!

    • Kurs robiliśmy w Baan Thai Cookery School i byliśmy bardzo zadowoleni, od kursu minęły jednak dwa lata, więc coś mogło się zmienić, ale jak my byliśmy wszystko było świetnie zorganizowane, składniki do gotowania świeże, miejsca do gotowania bardzo wygodne i mozna się sporo nauczyć! Byliśmy we dwójkę i wybieraliśmy inne potrawy do ugotowania, wtedy dowiesz się więcej. Tutaj jest link do strony szkoły: http://www.cookinthai.com/

Dodaj komentarz