Szybkie thai rollsy z grillowanymi krewetkami i warzywami oraz sosem słodko-ostrym

On 30 stycznia 2014 by zlotaproporcja.pl

thairoll5803

Thai rollsy są szybkim, niewymagającym gotowania pomysłem na zdrową przekąskę lub lekką kolację. Do tego są niezwykle proste do przyrządzenia – wystarczy 20 minut, aby je przygotować. Dodatkowo 15 minut trzeba poświęcić na przygotowanie sosu słodko- ostrego, ale jeżeli nie macie tyle czasu możecie zjeść rolki tylko z sosem sojowym.

thairoll5802

Pierwszym krokiem było przygotowanie sosu słodko-ostrego. Na małym ogniu podgotowaliśmy ocet winegret z wodą, cukrem, sosem rybnym i ostrą papryką. Po 2-3 minutach dodaliśmy czosnek i dusiliśmy sos, dopóki nie nabierał gęstej konsystencji. Następnie odstawiliśmy sos do schłodzenia i zabraliśmy się za marynatę do krewetek. Jeżeli chcecie maczać rolki tylko w sosie sojowym zaczynajcie od razu od przygotowania marynaty.

W moździerzu utarliśmy jeden ząbek czosnku ze świeżą kolendrą i dodaliśmy sok wyciśnięty z połowy limonki oraz dwie łyżki sosu sojowego.  Marynatą natarliśmy krewetki i włączyliśmy elektrycznego grilla (krewetki można zgrillować także w piekarniku).  Zanim grill się rozgrzał zdążyliśmy opłukać pozostałe składniki, obrać i zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach oraz pokroić w paski liście sałaty. Krewetki grillują się 2-3 minuty. Po grillowaniu przełożyliśmy je na talerz i zaczęliśmy zawijanie rolek.

I tu kryje się cały sekret. Papier ryżowy moczymy zazwyczaj mniej niż 60 sekund. Wszystko zależy od grubości papieru. Najlepiej wyciągać go z wody wtedy ,kiedy jest jeszcze lekko sztywny, w przeciwnym razie może się rozrywać podczas zawijania. Nie żałujemy  papieru i zawijamy rolki podwójnie – tak nam bardziej smakuje.  Położyliśmy więc dwa namoczone papiery jeden na drugim i nałożyliśmy składniki – sałatę, marchewkę, szczypiorek, krewetki i mieszankę pikantnych kiełków z naszego domowego „ogródka”. Równie dobrze smakowałyby kiełki fasoli mung. Wszystko posypaliśmy prażonym sezamem, zawinęliśmy w rolki i pokroiliśmy w krążki. Z ostrym sosem i sosem sojowym smakują wyśmienicie 🙂
thairoll5805

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania thai rollsów: 20 – 25 minut
Czas przygotowania sosu ostro-słodkiego: 15-20 minut

Składniki na thai rollsy:
– 12 płatów papieru ryżowego
– 20 dużych krewetek
– 1 marchewka
– kilka listków sałaty
– szczypiorek
– garść kiełków
– prażony sezam
– sos sojowy
– kilka łodyg świeżej kolendry
– 1 ząbek czosnku
– pół limonki

Składniki na sos słodko-ostry:
– 1/4 szklanki wody
– 1/4 szklanki jasnego octu winegret
– 6 łyżek cukru (najlepiej palmowy lub brązowy)
– 1 posiekana papryczka chilli
– 1/2 łyżki sosu rybnego (lub soli)
– 2-3 posiekane ząbki czosnku

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Przepisy z rybami i owocami morza:
Ryby i owoce morza

Dodaj komentarz