Thai rolls są szybkim, niewymagającym gotowania pomysłem na zdrową przekąskę lub lekką kolację. Do tego są niezwykle proste do przyrządzenia – wystarczy 20 minut, aby je przygotować. Dodatkowo 15 minut trzeba poświęcić na przygotowanie sosu słodko- ostrego, ale jeżeli nie macie tyle czasu możecie zjeść rolki tylko z sosem sojowym.
Jak zrobić thai rolls z grillowanymi krewetkami i warzywami?
Pierwszym krokiem było przygotowanie sosu słodko-ostrego. Na małym ogniu podgotowaliśmy ocet winegret z wodą, cukrem, sosem rybnym i ostrą papryką. Po 2-3 minutach dodaliśmy czosnek i dusiliśmy sos, dopóki nie nabierał gęstej konsystencji. Następnie odstawiliśmy sos do schłodzenia i zabraliśmy się za marynatę do krewetek. Jeżeli chcecie maczać rolki tylko w sosie sojowym zaczynajcie od razu od przygotowania marynaty.
W moździerzu utarliśmy jeden ząbek czosnku ze świeżą kolendrą i dodaliśmy sok wyciśnięty z połowy limonki oraz dwie łyżki sosu sojowego. Marynatą natarliśmy krewetki i włączyliśmy elektrycznego grilla (krewetki można zgrillować także w piekarniku). Zanim grill się rozgrzał zdążyliśmy opłukać pozostałe składniki, obrać i zetrzeć marchewkę na tarce o grubych oczkach oraz pokroić w paski liście sałaty. Krewetki grillują się 2-3 minuty. Po grillowaniu przełożyliśmy je na talerz i zaczęliśmy zawijanie rolek.
I tu kryje się cały sekret. Papier ryżowy moczymy zazwyczaj mniej niż 60 sekund. Wszystko zależy od grubości papieru. Najlepiej wyciągać go z wody wtedy ,kiedy jest jeszcze lekko sztywny, w przeciwnym razie może się rozrywać podczas zawijania. Nie żałujemy papieru i zawijamy rolki podwójnie – tak nam bardziej smakuje. Położyliśmy więc dwa namoczone papiery jeden na drugim i nałożyliśmy składniki – sałatę, marchewkę, szczypiorek, krewetki i mieszankę pikantnych kiełków z naszego domowego „ogródka”. Równie dobrze smakowałyby kiełki fasoli mung. Wszystko posypaliśmy prażonym sezamem, zawinęliśmy w rolki i pokroiliśmy w krążki.
Thai rolls smakują znakomicie z ostrym sosem i sosem sojowym. Polecamy nasz przepis na tajski sos sweet chilli: Jak zrobić tajski sos sweet chilli?
Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania thai rolls: 20 – 25 minut
Czas przygotowania sosu ostro-słodkiego: 15-20 minut
Składniki na thai rolls:
– 12 płatów papieru ryżowego
– 20 dużych krewetek
– 1 marchewka
– kilka listków sałaty
– szczypiorek
– garść kiełków
– prażony sezam
– sos sojowy
– kilka łodyg świeżej kolendry
– 1 ząbek czosnku
– pół limonki
Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska
Nasze tajskie podróże:
Tajlandia
Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!
Jaki sos sojowy dodajecie do marynaty?
Ciemny czy jasny?
Dodajemy jasny 🙂