Uwielbiamy marchewki w każdej postaci – świeżej, gotowanej czy też grillowanej. Ale z drugiej strony nie do końca pasje nam tradycyjny krem z marchewki – jest po prostu zbyt słodki. A by przełamać słodycz marchewki doprawiamy zupę imbirem, limonką, trawą cytrynową i świeżą kolendrą. Kremowa zupa z marchewki z trawą cytrynową, imbirem i limonką rozgrzewa organizm i jest świetnym pomysłem na chłodniejsze dni lub szarobure wieczory. Dzięki intensywnym dodatkom smak zupy delikatnie zmienia się z każdą łyżką, co podkreślają nasi znajomi, których karmiliśmy naszą marchewkową.
Jedną z najważniejszych rzeczy w tym przepisie jest kupno dobrych marchewek. Kupujemy je na lokalnym bazarze od sprawdzonych rolników, najlepiej takie, które mają na sobie naturalną osłonkę w postaci ziemi. „Czyste” marchewki dużo szybciej tracą świeżość, stają się miękkie i czernieją. Poza tym bardzo często są myte chemicznie. Jeżeli więc masz ochotę na prawdziwie odżywczą i zdrową zupę, to poświęć trochę czasu na umycie marchewek!
Od tego właśnie zaczynamy. Marchewki myjemy, obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Szalotkę siekamy, rozgrzewamy w garnku masło i szklimy na nim cebulę przez 2-3 minuty dopóki trochę nie zmięknie. Dodajemy marchewkę i rozgniecione łodygi trawy cytrynowej, dusimy pod przykryciem 15-20 minut co jakiś czas mieszając, do momentu kiedy marchewki trochę zmiękną. Następnie dodajemy starty imbir, mieszamy i zalewamy marchewki bulionem, tak, żeby znajdowały się one pod powierzchnią wywaru. Zagotowujemy, po czym przykrywamy i gotujemy na małym ogniu około 30 minut. Na koniec doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sokiem z limonki. Mieszamy i miksujemy blenderem. Zupę podajemy posypaną świeżą kolendrą i opcjonalnie świeżo zmielonym pieprzem.
Porcja: dla 4 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 5- 10 minut
Czas gotowania: 50 minut + czas przygotowania wywaru
Złote proporcje:
– 0,5 kg marchewki
– 1 szalotka
– 0, 6 litra wywaru warzywnego (przepis znajdziecie tutaj), jeżeli jecie mięso możecie wykorzystać mięsny wywar
– 2 łodygi trawy cytrynowej
– sok z połowy limonki
– 2 cm kawałek imbiru
– 2 łyżki masła
– świeżo mielony pieprz do smaku
– sól do smaku
– garść świeżej kolendry
Pomysły na zupy:
Zupy
Ciekawa jestem smaku 🙂
Pycha, lubię zupy kremy i często je gotuję, ja do tej zupy dodaję jeszcze troszeczkę curry. Podobnie gotuję zupę z dyni. Jak to dobrze sezon na te cudowne warzywa się już rozpoczął. Zachęcam do częstego przygotowywania tych zup. Szczególnie są one pożądane dla osób, które mają problemy z oczami. Smacznego
Spróbujemy więc marchewkową z odrobina curry 🙂 Osoby, które mają problemy z oczami powinny jeść nie tylko dynię i marchewkę, ale wszystkie pomarańczowe warzywa i owoce. Pozdrawiamy!