Jak zrobić prawdziwy włoski sos pomidorowy do makaronu?

przez zlotaproporcja.pl

Klasyczny, włoski sos pomidorowy do makaronu – pewnie większość z Was nie raz robiła go na obiad. Ale czy był on naprawdę włoski? Kremowy i jednocześnie soczyście pomidorowy z bardzo subtelną nutką czosnku i bazylii? Ilu z Was nie dodaje czosnku i bazylii bezpośrednio do pomidorów tylko do wcześniej przygotowanej oliwy? Bardzo często klasyczne, proste potrawy bywają najtrudniejsze, bo są przerabiane na tysiące sposobów, które powielane zalewają oryginalne receptury. Wróćmy więc do włoskich korzeni.

makaron_pomidorowy_4824

Najlepszy sos pomidorowy zrobisz oczywiście ze świeżych dojrzałych pomidorów San Marzano, tych podłużnych, coraz częściej dostępnych na lokalnych bazarkach i w lokalnych warzywniakach.  Trzeba je wyparzyć, ściągnąć skórkę, oddzielić gniazdo nasienne od miąższu, rozgnieść miąższ,  rozgrzać łyżkę oliwy, doprawić solą i podgotować co najmniej 30 min od czasu do czasu mieszając. Ale co zrobić zimą kiedy pomidor nie pachnie i nie smakuje pomidorem? Sięgnąć po przecier pomidorowy, domowy zrobiony latem (polecamy nasz przepis: Jak zrobić domowy przecier pomidorowy? Szybki przepis bez pasteryzacji) lub gotowy np. pomidorową passatę w szklanej butelce. Passata nie powinna być zbyt gęsta, więc nie kupuj passaty rustica – ona jest dużo gęstsza od zwykłego przecieru i sos będzie miał zbyt gęstą konsystencję. Nie używamy pomidorów z puszki, nie dość, że nie są zbyt zdrowe, to po prostu sos z przecieru smakuje o niebo lepiej.

Jak zrobić prawdziwy włoski sos pomidorowy do makaronu?

Do rondelka wlej oliwę, dodaj pięć rozgniecionych ząbków czosnku i kilkanaście porwanych listków bazylii. Podgrzej na bardzo małym ogniu (u nas stopień 1/9), tak aby czosnek zrobił się miękki (około 15 minut) – to będzie oznaczać, że oliwa wyciągnęła z niego i bazylii to, co najlepsze, czyli smaczek i delikatny aromat. W międzyczasie posiekaj cebulkę, zeszklij ją na patelni i odstaw. Jeżeli robisz sos z gotowej passaty na rozgrzanej łyżce oleju podgrzej ją na patelni, a następnie dodaj do niej oliwę odcedzając czosnek i bazylię. Jeżeli wykorzystujesz świeże pomidory, dodaj oliwę do przetartych i zredukowanych pomidorów. Zamieszaj, dodaj zeszkloną cebulę oraz dopraw solą i pieprzem. Podgotuj sos 5-7 minut na małym ogniu.




Makaron gotuj o 20% czasu mniej niż mówi instrukcja (100 g makaronu na jedną porcję), odsącz i dodaj od razu do sosu. Następnie dodaj masło i mieszaj przez 2-3 minuty robiąc duże koła tak, aby jak najbardziej napowietrzyć cale danie, a makaron wchłonął trochę sosu oraz zyskał bogatszy i bardziej wyrazisty smak. Masło nada natomiast sosowi idealnie kremową konsystencję. My najczęściej łączymy sos pomidorowy z farfallami, ale to już jest kwestia gustu. Nałóż makaron z sosem na talerz, posyp lekko parmezanem i ozdób listkiem bazylii. Smacznego!

makaron_pomidorowy_4917

Porcja: dla 3-4 osób
Trudność: łatwe

Złote proporcje:
– wersja letnia: 800 g dojrzałych pomidorów
– wersja zimowa / szybka: 700 ml przecieru pomidorowego (passaty)
– 60 ml oliwy + oliwa do zeszklenia cebulki
– 5 ząbków czosnku
– 20 listków / kilka gałązek bazylii
– 1 mała cebula lub pół dużej
– 20 g masła

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Wszystkie posty z podróży do Włoch:
Włochy

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie

Przeczytaj także

42 komentarze

Kasia Zajkowska 27 marca 2015 - 09:53

ciężko zrobić naprawdę dobry sos

Odpowiedz
Julia Anna Raczko 27 marca 2015 - 10:08

Dzięki! Mam obiad na jutro 🙂

Odpowiedz
Bartosz Wojdon 27 marca 2015 - 15:01

Mojej Karolinie przyda się 🙂

Odpowiedz
Ollie Ollie 29 marca 2015 - 10:42

Wygląda pysznie! 😀

Odpowiedz
Paweł Nowakowski 29 marca 2015 - 11:00

uwielbiam twoje przepisy i porady! Wierny czytelnik D:

Odpowiedz
Złota Proporcja 29 marca 2015 - 11:29

bardzo nam miło! Pozdrawiamy! Paweł Nowakowski

Odpowiedz
Włochy by obserwatore.eu 16 kwietnia 2015 - 20:26

W prostocie tkwi siła smaku! 🙂

Odpowiedz
Złota Proporcja 17 kwietnia 2015 - 18:24

dokładnie tak!

Odpowiedz
Monia 20 sierpnia 2015 - 11:44

A ja znam kobiete ktora robi 4 godziny sos pomidorowy. Zawsze mi mowi, ze prawdziwy sos pomidorowy czym dluzej sie robi tym smaczniejszy !!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 21 sierpnia 2015 - 08:33

Taki sos musi smakować rewelacyjnie! Niestety rzadko kiedy masz czas tyle czasu na gotowanie sosu, my staramy się dać mu chociaż godzinę!

Odpowiedz
Łukasz Kędzierski 27 sierpnia 2015 - 21:31

wygląda przepięknie… paluszki lizać i cmokać z zachwytu…

Odpowiedz
Złota Proporcja 27 sierpnia 2015 - 21:32

… i robić samemu w domu 🙂

Odpowiedz
Anonim 19 stycznia 2016 - 15:24

„La donna e mobile
qual piuma al vento
muta d’accento
e di pensiero. „

Odpowiedz
kasia 22 kwietnia 2016 - 10:18

Witam sos wyglada przepysznie,ale nie zgodze sie z toba na temat pomidorow w puszcze ja staram sie ich nie uzywac bo wiem ze nie sa one za zdrowe, ale we wloskich sklepach pomidorow w puszkach jest zatrzesienie wiem bo barddzo czesto przebywam we wloszech i oni je tez kupuja i sa prawdziwymi wlochami 🙂 pzdrawiam

Odpowiedz
Anonim 24 sierpnia 2016 - 16:42

witam czy taki sos mozna wlac do sloikow i zapasteryzowac ? 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 2 września 2016 - 23:44

Szczerze mówiąc nigdy tego nie robiliśmy. Zawsze robimy świeży, latem z pomidorów, w zimie z passaty. Ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby spróbować, na pewno się da, jesteśmy ciekawi, jak Tobie wyjdzie pasteryzacja, czekamy na informację o rezultatach. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
anna 27 sierpnia 2016 - 19:28

najlepszy sos pomidorowy jaki zrobiłam do tej pory, dziękuję i pozdrawiam,

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 31 sierpnia 2016 - 22:55

Dziękujemy, cieszymy się, że smakowało! Trochę czasu minęło zanim wypracowaliśmy idealne, złote proporcje i chyba się udało 🙂

Odpowiedz
. 30 stycznia 2020 - 22:37

Prawdziwy włoski pomidorowy sos gotuje się przynajmniej 3 godziny 🙂 Pozdrawiam.

Odpowiedz
otylka 4 października 2016 - 17:46

Szkoda, że dobre pomidory tylko w sezonie można dostać, poza sezonem wcale w smaku nie przypominają pomidora a wtedy kupuję przecier pomidorowy albo pomidory w puszce, lubie te primo gusto są bardzo aromatyczne i słodkie. Są dobrą bazą do każdego sosu. A u nas w domu uwielbiamy wszystko co pomidorowe 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 4 października 2016 - 22:46

Też bardzo żałuję, że pysznych pomidorów nie ma u nas przez cały rok. Dlatego w sezonie robimy spory zapas przecierów na zimę, pozdrawiamy!

Odpowiedz
Tomek 3 lutego 2020 - 15:44

A moim zdaniem primo gusto są akurat jednymi z najgorszych puszkowych… Neutralny smak, prawie jak nasze pomidory w puszkach bez zagranicznej nazwy. Do Mutti nie mają startu. Warto dołożyć te dwa złote.

Odpowiedz
Anonim 11 listopada 2016 - 20:03

Najlepszy sos jaki jadłam😋Bardzo prosty i szybki

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 15 listopada 2016 - 20:02

Cieszymy się, że smakowało! Pozdrawiamy serdecznie!

Odpowiedz
Anonim 14 grudnia 2018 - 07:28

Z tym skróconym czasem gotowania makaronu , to lekka przesada , choć – jak ktoś lubi , to może spożywać makaron wprost z opakowania.

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 16 grudnia 2018 - 20:50

W tym przepisie gotujemy makaron chwilę krócej, ponieważ na koniec podgotowujemy go z sosem. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Kasia 26 stycznia 2019 - 21:58

Ten sos jest wspaniały! Nie miałam parmezanu więc na koniec dodałam do sosu płatki drożdżowe. Moi wybredni domownicy byli zachwyceni 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 30 stycznia 2019 - 22:39

Cieszymy się, że udało się zachwycić wybrednych domowników 🙂 Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Agnieszka B. 29 czerwca 2019 - 21:20

Wciagniety na liste dziedzictwa kulinarnego w moim kuchennym kroleswie, dziekuje!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 30 czerwca 2019 - 23:16

Bardzo nam miło, sami często robimy ten sos, bardzo go lubimy 🙂 Pozdrawiamy serdecznie!

Odpowiedz
Sylwia 2 kwietnia 2020 - 15:59

Jest mega<3 przypomina smak z włoskiej kantyny^^ podpowiedź z masłem na wagę złota!

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 5 kwietnia 2020 - 18:27

Bardzo nam miło, odrobina masła robi kolosalną różnicę w przypadku sosu pomidorowego, pozdrawiamy serdecznie!

Odpowiedz
Ania 22 maja 2020 - 20:19

A ja mam pytanie czy czosnku i bazylii podgrzanych na oliwie nie dodaje się już do sosu ?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 23 maja 2020 - 11:42

Nie, nie dodajemy, cały smak i aromat oddają oliwie, zwłaszcza czosnek, który robi się bardzo miękki. Jeżeli Tobie ich szkoda, możesz ewentualnie dodać bazylię do sosu, ale my tak nie robimy. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Irmina 28 maja 2020 - 19:40

Coś czuję, że jutro moja kuchnia wypełni się zupełnie innym aromatem niż zazwyczaj. Dziękuję za ten przepis:)

Odpowiedz
Małgorzata Stolarczyk 11 lipca 2020 - 13:46

No ciekawe. bo świętej pamięci Ewa Trepanowska wszystko, co robiła to było szybko i smacznie, mówiła, że pomidor to jedyne warzywo, które jest zawsze takie samo,obojętne co by się z nim nie robiło on nie zmieni swoich właściwości.Ale dziękuję za przepis. Małgorzata.

Odpowiedz
Ania 18 listopada 2020 - 15:23

Super przepis, szybki, prosty i przede wszystkim smaczny 👍

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 19 listopada 2020 - 21:15

Dziękujemy za miłe słowa 🙂

Odpowiedz
Anonim 23 listopada 2020 - 12:42

ten sos to u nas tradycja !!! NA SERJO

Odpowiedz
Anonim 23 listopada 2020 - 12:48

robim najlepsy sos włoski ten sos to tradycja
superrrrrr😍😍😍

Odpowiedz
Mila 18 listopada 2021 - 09:56

Bardzo podoba mi się ten przepis, jednak zastanawiam się co robicie z czosnku i bazylii po odcedzeniu? 🤔

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 28 listopada 2021 - 20:30

Oliwa przejmuje cały smak czosnku i bazylii, więc je wyrzucamy, jak masz jaki pomysł jak te dwa składniki wykorzystać, to daj nam znać, chętnie wypróbujemy, pozdrawiamy!

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_25]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!