Pasta con le fave – prosty makaron z bobem, tymiankiem i pecorino

przez zlotaproporcja.pl

Pasta con le fave to łatwy i pyszny makaron z bobem, który polecamy wszystkim lubiącym bób i makarony z sosami na bazie oliwy. Jest to prosta kuchnia, pełna sezonowych smaków! My bób uwielbiamy i korzystamy z krótkiego sezonu jedząc go pod różną postacią. Makaron z bobem z tego przepisu zrobisz z zaledwie kilku składników. Jedzmy bób, póki sezon na niego jeszcze się nie skończył!

Pasta con le fave, czyli makaron z bobem

Pasta con le fave to bardzo prosty makaron, którego najważniejszym składnikiem jest świeży bób. Im lepszy bób i młodszy bób, tym lepszy będzie makaron. Dlatego kupując bób zwróć uwagę czy nie jest przerośnięty lub przeleżały w torebce. Bób powinien być jędrny i soczyście zielony. Ważna jest także dobrej jakości oliwa. Do makaronu dodaje się świeże zioła. Nam bardzo pasuje do niego tymianek, ale możecie zamiast tymianku dodać oregano, bazylię, a nawet miętę. Ta ostatnia jest często dodawana do makaronu z bobem we Włoszech, zwłaszcza w Lacjum. Polecamy wybrać do niego makaron typu spaghetti, ale możesz także zrobić go z innymi rodzajami makaronu. Na Sycylii przykładowo popularna jest pasta con le fave z makaronem typu ditaloni, czyli krótkim makaronem w formie tuby.

makaron z bobem; spaghetti z bobem; makaron z bobem i tymiankiem; pasta con le fave; bób; kuchnia wloska;

Przepis na makaron z bobem, tymiankiem i pecorino

Zacznij od ugotowania bobu w osolonej wodzie. Bób gotujemy zazwyczaj przez 5 minut, ważne jest, aby nie był rozgotowany i był al dente. Starszy bób może się gotować dłużej, dlatego spróbuj go po 5 minutach. Po odcedzeniu bobu przelej go zimną wodą, a następnie zacznij obierać. W międzyczasie wstaw wodę na makaron, pokrój cebulę w drobną kostkę i posiekaj czosnek. Zacznij gotować makaron, kiedy do końca gotowania pozostanie 7-8 minut zacznij rozgrzewać oliwę na patelni.

makaron z bobem; spaghetti z bobem; makaron z bobem i tymiankiem; pasta con le fave; bób; kuchnia wloska;

Bób, tymianek i pecorino to świetne połączenie

Zeszklij cebulę na patelni, po czym dodaj na patelnię posiekany czosnek i obrany bób, podsmażaj na mały ogniu. Kiedy makaron będzie ugotowany al dente, odsącz go i dodaj na patelnię. Dopraw solą i świeżo zmielonym pieprzem, dodaj świeży tymianek. My tymianku sobie nie żałujemy, dodajemy garść świeżo zerwanego tymianku. Zamieszaj wszystko i podsmażaj 1-2 minuty na małym ogniu. Na koniec spróbuj i w razie potrzeby dopraw jeszcze solą i pieprzem. Makaron z bobem najbardziej smakuje nam z serem pecorino, ale możesz go oczywiście podać także z parmezanem. Buon appetito!

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: do 30 minut

Złote proporcje:
– co najmniej 300-400 g świeżego bobu (może być nawet 500 g)
– 200 g makaronu spaghetti
– 1 ząbek czosnku
– pół średniej cebuli
– tymianek
– świeżo starty ser pecorino (możesz zamienić na parmezan)
– 3 łyżki oliwy lub według uznania
– sól, pieprz

Wszystkie przepisy z Włoch:
Kuchnia włoska

Nasze włoskie podróże:
Włochy

Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku i Instagramie.

Przeczytaj także

podobało się? napisz komentarz

* Korzystając z tego formularza, użytkownik wyraża zgodę na przechowywanie i przetwarzanie jego danych przez tę witrynę.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!