Ryba po tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym i ryżem jaśminowym

przez zlotaproporcja.pl

Ryba po tajsku to jedno z naszych ulubionych dań, pełne aromatycznych zapachów i przenikających się, kontrastowych smaków.  Do tego dania pasuje praktycznie każda ryba z białym mięsem, my wybieramy zazwyczaj polędwiczki z dorsza – są niezwykle delikatne, świetnie chłoną przyprawy i nie mają ani jednej ości. Rybę podajemy najczęściej z ryżem jaśminowym.

Ryba po tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym i ryżem jaśminowym

Najpierw robimy marynatę z oleju sezamowego, sosu sojowego, imbiru, pasty curry, odrobiny cukru brązowego i soku z limonki. Następnie nacieramy rybę marynatą  i pozostawiamy ją w marynacie na co najmniej 30 minut. Wiadomo – im dłużej, tym lepiej.  Kiedy ryba się zamarynuje zabieramy się za przygotowanie dania. Na oleju szklimy posiekaną szalotkę, po dwóch minutach dodajemy posiekaną ostrą paprykę, starty imbir oraz czosnek. Podsmażamy kolejne 2 minuty i dodajemy na woka lub patelnię łyżeczkę pasty curry, sos rybny, ostrygowy, rybę oraz 1/4 mleczka kokosowego. Teraz całość doprawiamy brązowym cukrem i opcjonalnie pastą z tamaryndowca.

Ryba po tajsku, ryba w zielonym curry, ryba z mleczkiem kokosowym, dorsz po tajsku, kuchnia tajska

Podsmażamy tak długo, aż ryba będzie gotowa i zacznie rozpadać się na kawałki. Wtedy dodajemy pozostałą część pasty curry i resztę mleczka kokosowego. Podsmażamy i pod koniec smażenia dodajemy posiekany szczypiorek, bazylię oraz połowę kolendry. Na samym końcu wyciskamy limonkę. Rybę podajemy z  aromatycznym ryżem jaśminowym, białym lub brązowym, zależy od indywidualnych preferencji. Przed podaniem posypujemy talerze resztą kolendry.




Kupując pastę curry sprawdzajcie  jej skład. Niestety wiele past ma sztucznie wzmocniony smak glutaminianem sodu. Prawdziwe tajskie pasty curry nie mają sztucznych dodatków i można je bez problemu kupić w Polsce, także w supermarketach.

Ryba po tajsku, ryba w zielonym curry, ryba z mleczkiem kokosowym, dorsz po tajsku, kuchnia tajska

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut + co najmniej pół godziny na marynowanie ryby

Złote proporcje:
– 300 – 400 g polędwiczek lub fileta z dorsza
– 400 ml mleczka kokosowego
– 1 zielona pasta curry (50g)
– 1-2 świeże papryczka chilli (w zależności od preferencji i ostrości papryki)
– 1 cebula szalotka
– pęczek szczypiorku
– 1-2 ząbki czosnku
– świeża kolendra, najlepiej tajska
– świeży imbir
– 1 limonka
– świeża bazylia
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– 3 łyżki oleju najlepiej sezamowego
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– opcjonalnie pasta z tamaryndowca

Składniki na marynatę:
– 3 łyżki oleju najlepiej sezamowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– pół łyżeczki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 łyżeczka pasty curry
– kilka kropli soku z limonki

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku Instagramie!

Przeczytaj także

28 komentarzy

aishaasia 27 maja 2013 - 17:45

Świetny przepis, uwielbiam takie smaki; Chyba muszę spróbować zrobić taką rybkę. \

Odpowiedz
Złota Proporcja 26 maja 2013 - 13:17

Smacznego!

Odpowiedz
Kinga 9 maja 2014 - 18:51

jestem na finiszu gotowania, pachnie smakowicie, czekam jeszcze na ryż, ale . . . porada jeśli to możliwe unikać kontaktu curry z ciałem, ja smarowałam rybę ręcznie, a potem dotknęłam nosa i ust. . . lecę do sklepu po mleko 😉

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 11 maja 2014 - 20:02

jeszcze bardziej trzeba uważać na ostrą paprykę. Kiedyś kroiłam ją wieczorem, a rano zakładałam na oczy szkła kontaktowe, niestety nie udało mi się ich założyć przez parę godzin, a oczy piekły i łzawiły dobrą godzinę 🙂

Odpowiedz
Jonasz 14 sierpnia 2014 - 17:48

Jaką ilość się dodaje pasty curry i z tamaryndowca?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 18 sierpnia 2014 - 21:27

Dodajemy całe opakowanie pasty curry, które ma około 70 g. Najczęściej wybieramy pastę marki Kanokwan – jest bardzo dobra i ma świetny skład, nie zawiera glutaminianu w przeciwieństwie do wielu innych past. Tamaryndowca dajemy pół płaskiej łyżeczki – tylko do smaku.

Odpowiedz
Jonasz 19 sierpnia 2014 - 17:29

Dziękuję bardzo!

Odpowiedz
Henryk Henrykowski 22 lutego 2015 - 12:08

Próbowałem! to jeden z moich ulubionych przepisów!

Odpowiedz
Złota Proporcja 22 lutego 2015 - 12:12

nasz także!

Odpowiedz
Zu in Asia - Blog Malezyjski 22 lutego 2015 - 13:24

Cudowne! I do tego jeszcze sałatka z zielonego mango, mniam!

Odpowiedz
Asia | Byłem tu. Tony Halik. 22 lutego 2015 - 18:34

Wygląda przepysznie. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis! Pozdrawiam, Aśka

Odpowiedz
Sylwia Malarska 13 września 2015 - 08:37

To jeden z moich ulubionych przepisów na złotej proporcji 🙂

Odpowiedz
Złota Proporcja 13 września 2015 - 09:26

nasz także!

Odpowiedz
Joanna Łukasiewicz 13 września 2015 - 09:37

wygląda bardzo smakowicie 🙂 chętnie bym spróbowała, chociaż ryby jadam raczej tylko na talerzu..

Odpowiedz
Złota Proporcja 13 września 2015 - 09:42

jesz na talerzu po zmieszaniu z ryżem, w tle zdjęcia widać nawet talerz 🙂

Odpowiedz
Joanna Łukasiewicz 13 września 2015 - 09:46

ale początkowo wyglądało to jak zupa, a zup nie lubię (rybnych nawet nie staram się spróbować).. a to danie chętnie bym skosztowała ;] (mimo pierwszej myśli, iż jest to zupa)

Odpowiedz
Tati Belenkova 13 września 2015 - 10:32

to już wiem, co będzie w tygodniu na obiad 🙂

Odpowiedz
Itersensus 13 września 2015 - 10:33

Mnie zastanawia ten ryz jasminowy, czy to jakis rodzaj ryzu czy ryz doprawiony jasminem?

Odpowiedz
Złota Proporcja 13 września 2015 - 10:49

Ryż jaśminowy to tajska odmiana ryżu długoziarnistego, jego zapach przypomina zapach kwiatów jaśminu, stąd nazwa, nie jest doprawiony jaśminem 🙂

Odpowiedz
Itersensus 13 września 2015 - 10:54

Dzieki, bardzo zainteresowal mnie ten ryz. Jak on sie nazywa w oryginale?

Odpowiedz
Złota Proporcja 13 września 2015 - 11:00

hom mali lub thai hom mali rice 🙂

Odpowiedz
Kinga Bielejec 14 września 2015 - 07:56

Z chęcią przetestuję kolejny przepis od Was. Pad thai był bardzo smaczny! 😉

Odpowiedz
Aga 19 lipca 2016 - 20:26

Rewelacyjny przepis, dziękuję! Danie w moim wykonaniu nie wyszło jak na zdjęciu – nie tak przejrzyste i ciemniejszy zielony, za to w smaku boskie 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 22 lipca 2016 - 20:51

To jeden z naszych ulubionych sposobów na rybę, cieszymy się, że smakowało, smak jest najważniejszy, konsystencja i kolor mogą być inna, bo pewnie użyłaś innego curry i mleczka kokosowego. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
darkpenguin350 30 listopada 2019 - 18:32

Dobry przepis, dzięki! A jaka ilość imbiru? I czy curry w marynacie to jest to samo co pasta zielone curry w przepisie głównym?

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 15 grudnia 2019 - 12:00

Imbiru dajemy do smaku, ścieramy około o,5 cm korzenia. W marynacie jest ta sama pasta curry. Pozdrawiamy!

Odpowiedz
Anonim 17 grudnia 2023 - 11:48

przepyszna!!! przyszła niespodziewanie kuzynka i wzięła przepis 🙂

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 26 grudnia 2023 - 18:26

Super, cieszymy się, że smakowało 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_29]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!