Ryba po tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym i ryżem jaśminowym

Ryba po tajsku, ryba w zielonym curry, ryba z mleczkiem kokosowym, dorsz po tajsku, kuchnia tajska

Ryba po tajsku to jedno z naszych ulubionych dań, pełne aromatycznych zapachów i przenikających się, kontrastowych smaków.  Do tego dania pasuje praktycznie każda ryba z białym mięsem, my wybieramy zazwyczaj polędwiczki z dorsza – są niezwykle delikatne, świetnie chłoną przyprawy i nie mają ani jednej ości. Rybę podajemy najczęściej z ryżem jaśminowym.

Ryba po tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym i ryżem jaśminowym

Najpierw robimy marynatę z oleju sezamowego, sosu sojowego, imbiru, pasty curry, odrobiny cukru brązowego i soku z limonki. Następnie nacieramy rybę marynatą  i pozostawiamy ją w marynacie na co najmniej 30 minut. Wiadomo – im dłużej, tym lepiej.  Kiedy ryba się zamarynuje zabieramy się za przygotowanie dania. Na oleju szklimy posiekaną szalotkę, po dwóch minutach dodajemy posiekaną ostrą paprykę, starty imbir oraz czosnek. Podsmażamy kolejne 2 minuty i dodajemy na woka lub patelnię łyżeczkę pasty curry, sos rybny, ostrygowy, rybę oraz 1/4 mleczka kokosowego. Teraz całość doprawiamy brązowym cukrem i opcjonalnie pastą z tamaryndowca.

Ryba po tajsku, ryba w zielonym curry, ryba z mleczkiem kokosowym, dorsz po tajsku, kuchnia tajska

Podsmażamy tak długo, aż ryba będzie gotowa i zacznie rozpadać się na kawałki. Wtedy dodajemy pozostałą część pasty curry i resztę mleczka kokosowego. Podsmażamy i pod koniec smażenia dodajemy posiekany szczypiorek, bazylię oraz połowę kolendry. Na samym końcu wyciskamy limonkę. Rybę podajemy z  aromatycznym ryżem jaśminowym, białym lub brązowym, zależy od indywidualnych preferencji. Przed podaniem posypujemy talerze resztą kolendry.




Kupując pastę curry sprawdzajcie  jej skład. Niestety wiele past ma sztucznie wzmocniony smak glutaminianem sodu. Prawdziwe tajskie pasty curry nie mają sztucznych dodatków i można je bez problemu kupić w Polsce, także w supermarketach.

Ryba po tajsku, ryba w zielonym curry, ryba z mleczkiem kokosowym, dorsz po tajsku, kuchnia tajska

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut + co najmniej pół godziny na marynowanie ryby

Złote proporcje:
– 300 – 400 g polędwiczek lub fileta z dorsza
– 400 ml mleczka kokosowego
– 1 zielona pasta curry (50g)
– 1-2 świeże papryczka chilli (w zależności od preferencji i ostrości papryki)
– 1 cebula szalotka
– pęczek szczypiorku
– 1-2 ząbki czosnku
– świeża kolendra, najlepiej tajska
– świeży imbir
– 1 limonka
– świeża bazylia
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– 3 łyżki oleju najlepiej sezamowego
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– opcjonalnie pasta z tamaryndowca

Składniki na marynatę:
– 3 łyżki oleju najlepiej sezamowego
– 1 łyżka sosu sojowego
– pół łyżeczki cukru trzcinowego
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 łyżeczka pasty curry
– kilka kropli soku z limonki

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

Spodobał się Tobie ten przepis? Podziel się nim ze znajomymi i bądź z nami na blogu, Facebooku Instagramie!

26 komentarzy

Zostaw komentarz