Ryba po tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym i ryżem jaśminowym

On 23 maja 2013 by zlotaproporcja.pl

_MG_7943

Ryba po tajsku to jedno z naszych ulubionych dań, pełne aromatycznych zapachów i przenikających się, kontrastowych smaków.  Do tego dania pasuje praktycznie każda ryba z białym mięsem, my wybieramy zazwyczaj polędwiczki z dorsza – są niezwykle delikatne, świetnie chłoną przyprawy i nie mają ani jednej ości.

Rybę nacieramy marynatą z oliwy, sosu sojowego, imbiru oraz curry i pozostawiamy w marynacie na co najmniej 30 minut. Wiadomo – im dłużej, tym lepiej.  Następnie zabieramy się za przygotowanie ryby. Na oleju szklimy posiekaną szalotkę, po dwóch minutach dodajemy posiekaną ostrą paprykę, starty imbir oraz czosnek. Podsmażamy kolejne 2 minuty i wrzucamy na patelnię dwie łyżki pasty curry, sos rybny, ostrygowy, rybę oraz 1/4 mleczka kokosowego. Całość doprawiamy cukrem i pastą z tamaryndowca. Całość dusimy tak długo, aż ryba będzie gotowa i zacznie rozpadać się na kawałki. Dodajemy wtedy pozostałą część pasty curry i mleczka kokosowego. Chwilę dusimy i dorzucamy posiekany szczypiorek, bazylię oraz połowę kolendry. Na samym końcu wyciskamy limonkę.

_MG_7932

Kupując pastę curry sprawdzajmy jej skład. Niestety wiele past ma sztucznie wzmocniony smak glutaminianem sodu. Prawdziwe tajskie pasty curry nie mają sztucznych dodatków i można je bez problemu kupić w Polsce, także w supermarketach.

Rybę podajemy z  aromatycznym ryżem jaśminowym, zarówno białym jak i brązowym. Przed podaniem posypujemy talerze resztą kolendry.

_MG_7946

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut + co najmniej pół godziny na marynowanie ryby

Złote proporcje:
– 300 – 400 g polędwiczek lub fileta z dorsza
– puszka mleczka kokosowego (400 ml)
– zielona pasta curry
– 1-2 świeże papryczka chilli (w zależności od preferencji i ostrości papryki)
– 1 cebula szalotka
– pęczek szczypiorku
– świeża kolendra, najlepiej tajska
– świeży imbir
– limonka
– świeże słodka bazylia
– 1 łyżeczka cukru palmowego / brązowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– 3 łyżki oleju roślinny
– pasta z tamaryndowca
– 1-2 ząbki czosnku

Składniki na marynatę:
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 łyżeczka curry
– 1/2 łyżeczki cukru palmowego / cukru brązowego
– świeżo zmielony pieprz

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

24 komentarze to “Ryba po tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym i ryżem jaśminowym”

Dodaj komentarz