Ryba po tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym i ryżem jaśminowym

Ryba po tajsku, ryba w zielonym curry, ryba z mleczkiem kokosowym, dorsz po tajsku, kuchnia tajska

Ryba po tajsku to jedno z naszych ulubionych dań, pełne aromatycznych zapachów i przenikających się, kontrastowych smaków.  Do tego dania pasuje praktycznie każda ryba z białym mięsem, my wybieramy zazwyczaj polędwiczki z dorsza – są niezwykle delikatne, świetnie chłoną przyprawy i nie mają ani jednej ości.

Ryba po tajsku w zielonym curry z mleczkiem kokosowym i ryżem jaśminowym

Rybę nacieramy marynatą z oliwy, sosu sojowego, imbiru oraz pastą curry i pozostawiamy w marynacie na co najmniej 30 minut. Wiadomo – im dłużej, tym lepiej.  Następnie zabieramy się za przygotowanie ryby. Na oleju szklimy posiekaną szalotkę, po dwóch minutach dodajemy posiekaną ostrą paprykę, starty imbir oraz czosnek. Podsmażamy kolejne 2 minuty i wrzucamy na patelnię dwie łyżki pasty curry, sos rybny, ostrygowy, rybę oraz 1/4 mleczka kokosowego. Całość doprawiamy cukrem i pastą z tamaryndowca.

Ryba po tajsku, ryba w zielonym curry, ryba z mleczkiem kokosowym, dorsz po tajsku, kuchnia tajska

Całość dusimy tak długo, aż ryba będzie gotowa i zacznie rozpadać się na kawałki. Dodajemy wtedy pozostałą część pasty curry i mleczka kokosowego. Chwilę dusimy i dorzucamy posiekany szczypiorek, bazylię oraz połowę kolendry. Na samym końcu wyciskamy limonkę. Rybę podajemy z  aromatycznym ryżem jaśminowym, białym lub brązowym, zależy od indywidualnych preferencji. Przed podaniem posypujemy talerze resztą kolendry.




Kupując pastę curry sprawdzajmy jej skład. Niestety wiele past ma sztucznie wzmocniony smak glutaminianem sodu. Prawdziwe tajskie pasty curry nie mają sztucznych dodatków i można je bez problemu kupić w Polsce, także w supermarketach.

Ryba po tajsku, ryba w zielonym curry, ryba z mleczkiem kokosowym, dorsz po tajsku, kuchnia tajska

Porcja: dla 2 osób
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut + co najmniej pół godziny na marynowanie ryby

Złote proporcje:
– 300 – 400 g polędwiczek lub fileta z dorsza
– puszka mleczka kokosowego (400 ml)
– zielona pasta curry
– 1-2 świeże papryczka chilli (w zależności od preferencji i ostrości papryki)
– 1 cebula szalotka
– pęczek szczypiorku
– świeża kolendra, najlepiej tajska
– świeży imbir
– limonka
– świeże słodka bazylia
– 1 łyżeczka cukru trzcinowego
– 1 łyżka sosu rybnego
– 1 łyżka sosu ostrygowego
– 3 łyżki oleju roślinny
– pasta z tamaryndowca
– 1-2 ząbki czosnku

Składniki na marynatę:
– 3 łyżki oliwy
– 1 łyżka sosu sojowego
– 1 łyżeczka startego imbiru
– 1 łyżeczka curry
– 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
– świeżo zmielony pieprz

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku Instagramie!

26 komentarzy

Dodaj komentarz