Czerwone curry z krewetek po tajsku

On 10 grudnia 2013 by zlotaproporcja.pl

krewetkiCurry5624

W naszej kuchni od dobrych dwóch tygodni króluje Tajlandia. Przepis na dzisiejszy obiad był bardzo prosty: czerwone curry, królewskie krewetki i ryż jaśminowy. Gaeng phed goong, czyli czerwone curry z krewetek, na tajskich stołach gości bardzo często, podobnie jak na naszym.

Zaczynamy od obrania i przygotowania krewetek. W moździerzu ugniatamy 1-2 świeże papryczki chilli (my dajemy dwie, lubimy jeść na ostro :)) z dwoma ząbkami czosnku i garścią posiekanej, świeżej kolendry. Tak przygotowaną marynatą nacieramy krewetki i odstawiamy na bok.  W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy dwie łyżki oleju. Na gorącą patelnię wrzucamy posiekaną szalotkę, przeciśnięty przez praskę lub rozbity w moździerzu czosnek oraz nasiona kminu i podsmażamy około 5 minut cały czas mieszając. Następnie dodajemy pastę curry, możemy też dodać w tym momencie pastę krewetkową, ale nie jest to konieczne. Smażymy 2-3 minuty i dodajemy mleczko kokosowe, sos rybny, całe liście limonki kaffir, liście bazylii oraz doprawiamy cukrem. Zmniejszamy ogień i dusimy na patelni. Po około 5 minutach dodajemy zamarynowane krewetki i dusimy je z sosem kolejne 5 minut cały czas mieszając. Wyjmujemy liście limonki kaffir, dodajemy garść liści kolendry i podajemy z ryżem.

krewetkiCurry5616

Porcja: dla 2 osób (duże porcje)
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 10 minut
Czas gotowania: 20 minut

Złote proporcje:
– 250 gr surowych krewetek
– puszka mleka kokosowego
– cebula szalotka
– 1 ostra papryka
– 3-4 ząbki czosnku
– 2 garści świeżej, posiekanej kolendry
– 3 łyżki pasty curry
– 2 łyżeczki nasion kminu
– 1 łyżka sosu rybnego nam pla
– 2 łyżeczki palmowego lub brązowego cukru
– 2 liście limonki kaffir (można zastąpić skórka z limonki)
– kilka listków tajskiej lub zwykłej bazylii
– 2 łyżki oleju
– opcjonalnie łyżeczka tajskiej pasty krewetkowej

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Posty z naszych podróży po Tajlandii:
Tajlandia

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

23 komentarze to “Czerwone curry z krewetek po tajsku”

Dodaj komentarz