Šúľance z makiem – słowackie kluski ziemniaczane na słodko

Šúľance z makiem, słowackie kluski ziemniaczane z makiem

Šúľance z makiem po raz pierwszy spróbowaliśmy w ubiegłym roku. Podchodziliśmy do nich na początku trochę nieufnie, ponieważ nie jesteśmy wielkimi entuzjastami dań na słodko. Ale te słowackie kluski ziemniaczane z makiem okazały się wyśmienite! Podczas naszego ostatniego pobytu na Słowacji postanowiliśmy dowiedzieć się jak je się robi w słowackich domach. Przepis okazał się banalnie prosty. Šúľance z makiem robi się bardzo szybko, a najbardziej czasochłonną czynnością jest ugotowanie ziemniaków. Możesz je jeść na kolację, drugie danie albo deser.

Šúľance z makiem – z nadzieniem czy bez?

Šúľance, które próbowaliśmy w knajpach i restauracjach, były nie tylko polewane makiem, ale także nim nadziewane. W słowackich domach robi się je zupełnie inaczej. Od Ondreja, szefa kuchni w Hotelu Sorea Uran w Tatrzańskiej Łomnicy, dowiedzieliśmy się, że šúľance nadziewane makiem, to nic innego jak gotowe półprodukty. W domowym przepisie kluski ziemniaczane jedynie polewa się makiem wymieszanym z cukrem pudrem oraz ozłoconym na patelni masłem. „Przyjdźcie jutro rano, to pokaże Wam jak się je robi.”- powiedział Ondrej. Tak też zrobiliśmy, ale wcześniej zapytaliśmy kilku Słowaków spotkanych w miasteczku i na wyciągu, jak robią šúľance w domu, z nadzieniem czy bez? „Oczywiście, że bez”- odpowiedzieli wszyscy i rozwiali nasze wątpliwości. Domowe šúľance okazały się jeszcze lepsze od tych, które jedliśmy do tej pory. Były też pierwszą potrawą, którą zrobiliśmy po powrocie do domu. Nie dość, że są smaczne, to robi się je naprawdę błyskawicznie.

Šúľance z makiem, słowackie kluski ziemniaczane z makiem
Ondrej i jego domowe šúľance z makiem

Przepis na słowackie kluski ziemniaczane z makiem

Przepis na kluski ziemniaczane jest przypomina przepis na kopytka. Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie. Najlepsze kluski wyjdą z sypkich i mało wodnistych ziemniaków. Im bardziej wodniste ziemniaki, tym więcej mąki musisz dodać do ciasta, aby się nie rozpadało. Ugotowane i ostudzone ziemniaki przeciskamy przez praskę do ziemniaków lub maszynkę do mielenia. Dodajemy do nich mąkę, jajko i sól do smaku. Mąkę najlepiej dodawać stopniowo i obserwować konsystencję ciasta. W zależności od ziemniaków, być może trzeba dodać więcej lub mniej mąki niż ilość podana w przepisie. Ciasto ugniatamy, tak aby miało zwartą i gładką konsystencję.

Z ciasta uformuj wałeczki o grubości 1 centymetra, czyli mniej więcej grubości kciuka. Wałeczki pokrój na kluski o długości 3-4 centymetrów. Kluski wychodzą lepsze, jeżeli po ugnieceniu odłożymy ciasto na 15-20 minut, ale jeżeli nie masz czasu możesz od razu wrzucić je do gotującej się i osolonej wody. Po wypłynięciu na wierzch, gotuj kluski jeszcze przez 1-2 minuty i odcedź. Wyłóż na talerze, posyp makiem wymieszanym z cukrem pudrem, a następnie polej masłem ozłoconym wcześniej na patelni. Pozwól składnikom połączyć się przez kilka chwil i podawaj. Smacznego!

Šúľance z makiem, słowackie kluski ziemniaczane z makiem

Porcja: 3 porcje
Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 15-20 minut + czas gotowania ziemniaków i leżakowania ciasta

Złote proporcje:
– 500 g ziemniaków
– 200 g mąki
– 1 jajko
– sól
– masło
– 60 g zmielonego maku
– 70 g cukru pudru lub według uznania, jeżeli lubisz mniej lub bardziej słodko

Wypróbuj także nasz przepis na słowackie haluszki.

Wszystkie posty o kuchni słowackiej:
Kuchnia słowacka

Wszystkie posty z podróży po Słowacji:
Słowacja

Lubisz nasze wpisy? Udostępnij je znajomym i śledź nas na Facebooku i Instagramie!

Join the Conversation

10 Comments

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Sulance są świetne! Połączenie klusek ziemniaczanych z makiem nie jest oczywiste, ale efekt wyśmienity. Pozdrawiamy serdecznie i życzymy smacznego!

  1. says: Teresa S.

    Takie kluski z makiem robiła moja babcia, nie wiedziałam, że to przepis kuchni słowackiej; narobiliście apetytu, na pewno je niebawem zrobię.
    Świetny, interesujący, smaczny BLOG, pozdrawiam serdecznie !

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Dziękujemy pięknie za miłe słowa! Nasze babcie czerpały również z tradycji sąsiadów, dlatego zupełnie nas nie dziwi, że to danie jest całkiem znane! My też narobiliśmy sobie teraz apetytu, więc pewnie w tym tygodniu sulance pojawią się na naszych talerzach 😉 Pozdrawiamy serdecznie!

  2. says: Anna Ignatiusdóttir

    Teraz jesteście odpowiedzialni za mój niekontrolowany ślinotok…
    Uwielbiam kopytka, jak i wszystko, co makowe.
    Przy najbliższej okazji, jak będę w Polsce przygotuję według przepisu, by zjeść kluchy w gronie rodzinnym 🙂

  3. says: Krzysztof Wojciech

    Nie rozumiem. Czy ten mak ma być zimny czy ciepły? Tak po prostu wymieszać z cukrem pudrem czy robić to na patelni?

    1. says: zlotaproporcja.pl

      Mak ma być zimny, wystarczy wymieszać go z cukrem pudrem, posypać sulance, a następnie polać masłem, pozdrawiamy!

Leave a comment

Zostaw komentarz