Kuchnia tajska – jak wyczarować tajskie smaki

Kuchnia tajska zawdzięcza swój smak przede wszystkim świeżym ziołom i przyprawom. Wizyta na każdym bazarze w Tajlandii przyprawiała nas o zawrót głowy – z każdej strony byliśmy otoczeni dorodnymi warzywami i świeżo zerwanymi ziołami. Czy da się te smaki odtworzyć w Polsce? Przy odrobinie wysiłku kupimy większość tajskich przypraw i składników wystarczy tylko wiedzieć czego szukać. Nie będziemy pisać o szalotce, czosnku, mleku kokosowym, limonkach, szczypiorku, kolendrze czy sosie sojowym – każdy kto kiedykolwiek liznął tajskiej kuchni wie, że są to podstawowe składniki. Skupimy się na przyprawach, które najbardziej zapadły nam w pamięć i nadają smak większości tajskim potrawom.

tajski_niezbędnik2

Galangal, trawa cytrynowa i suszone liście limonki kaffir

Tajskie smaki: limonka, kaffir, trawa cytrynowa i tajska bazylia

Podstawą kuchni tajskiej jest imbir i przyprawy z nutką cytrynową. Nutka cytrynowa znajduje się w niemalże każdej tajskiej potrawie.  Podczas gotowania używa się nie tylko soku z limonki, ale przede wszystkim trawy cytrynowej, liści limonki kaffir i bazylii cytrynowej. Limonka kaffir ma bardzo specyficzny wygląd – jest obficie pomarszczona. Tajowie nie używają jej miąższu tylko startej skórki i liści, którymi doprawiają przede wszystkim zupy. Trawa cytrynowa nadaje smak zupom jak i potrawom z woka. Możemy ją znaleźć w postaci świeżej, suchej i mrożonej w sklepach z azjatycką żywnością, podobnie jak suszone i świeże liście kafir lime. Na bazylię cytrynową jeszcze się nie natknęliśmy, trzeba ją po prostu samemu wyhodować lub użyć tej tradycyjnej. Nie pomylcie jej z bazylią tajską – ma bardzo specyficzny posmak anyżku i nada potrawie zupełnie inny smak.

Imbir w kuchni tajskiej – tumerik i galangal

Tajowie rozróżniają kilka rodzajów imbiru. Ten najbardziej powszechny w Polsce jest uznawany w Tajlandii za najsłabszą i najmniej aromatyczną odmianę. Najczęściej sięga się po galangal, zwany też tajskim imbirem, który jest dużo bardziej intensywny w smaku i zapachu i naprawdę robi różnicę. Dodaje się go do past curry, zup tajskich czy potraw z woka.  Galangal jest do kupienia w Polsce zarówno w postaci suszonej jak i świeżej w sklepach z azjatycką żywnością. Popularny jest też pomarańczowy tumerik  znany w Polsce w postaci sproszkowanej pod nazwą kurkuma. Tajowie doprawiają dania świeżo startym korzeniem tumerika.

Turmeric

Tumerik

tajskiniezbednik3

Cukier palmowy i papryczki chilli

Z czym kojarzy się kuchnia tajska? Z ostrymi i słodkimi smakami. Kolejny niezbędny składnik to papryczka chilli. Zasada przy kupowaniu papryczek jest następująca – im mniejsza papryka, tym ostrzejsza. Przetestowaliśmy ją na wielu papryczkach i sprawdza się bez wyjątku. Jeżeli mamy suszoną paprykę, to przed użyciem namoczmy ją na 10 minut. Słodkości tajskim potrawom nadaje cukier palmowy. W Polsce kupujemy go bryłkach w postaci prasowanej i rozbijamy w moździerzu. Nie da się go zastąpić białym cukrem, można próbować eksperymentować z cukrem brązowym.

Tajski smaki – sos rybny i sos ostrygowy

Tajowie w tradycyjnej kuchni praktycznie nie używają soli. Podobnie jak Wietnamczycy i Khmerowie nadają potrawom słony smak za pomocą sosu rybnego. Jest to nie tylko smaczne, ale też bardzo zdrowie. Do potraw często dodajemy też kilka kropli sosu ostrygowego, kupując ten sos trzeba zwrócić uwagę na jego skład – bardzo często znajduje się w nim glutaminian sodu, nie dość, że niezdrowy, to jeszcze zniekształcający smak potraw.

Wszystkie przepisy z Tajlandii:
Kuchnia tajska

Wszystkie posty z podróży po Tajlandii:
Tajlandia

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

5 komentarzy

  • Trawa cytrynowa, imbir i mleczko kokosowe to najlepsze co zostało stworzone! No i jeszcze kurkuma i kolendra! Kuchnia tajska jest rewelacyjna!

    • Dziękujemy za miłe słowa! Sosy ostrygowe kupujemy w kilku miejscach, niedaleko od domu mamy lokalny sklep z produktami azjatyckimi, ostatnio używamy świetny sos firmy Maekrua, który kupiliśmy w Kuchniach Świata. Przy wyborze sosu ostrygowego zwracamy uwagę na składniki, gdzie jest produkowany, jak dużo ekstraktu z ostryg jest w sosie i czy nie ma wzmacniaczy smaku. Niestety bardzo wiele sosów ostrygowych ma w składzie glutaminian monosodowy E621 lub inny wzmacniacz. Wspomniany sos Maekrua nie ma wzmacniaczy, jest produkowany w Tajlandii i ma 30% ekstraktu z ostryg. Dla porównania, są sosy, które mają tylko kilka procent ekstraktu z ostryg. Pozdrawiamy!

Dodaj komentarz