Indonezyjski sos orzechowy satay

przez zlotaproporcja.pl

Sos orzechowy satay smakuje świetnie z kurczakiem, innymi mięsami czy gotowanymi warzywami. Jest popularnym dodatkiem do potraw w Indonezji, Malezji, Tajlandii czy Wietnamie, wykorzystywany jest także w kuchni chińskiej i holenderskiej. Głównymi składnikami sosu są orzeszki ziemne i mleczko kokosowe. Robi się go łatwo i szybko, więc zamiast kupować, zrób sos sam w domu!

Z czym je się orzechowy sos satay?

Po raz pierwszy spróbowaliśmy go w Wietnamie – pierwszym daniem, które zamówiliśmy w Sajgonie były spring rollsy, które w Wietnamie podaje się bardzo często właśnie z sosem orzechowym (nasz przepis na spring rolls znajdziesz tutaj). W kuchni indonezyjskiej z sosem orzechowym podaje się satay’e – niezwykle popularne szaszłyki z kurczaka, wieprzowiny, jagnięciny lub ryby (nasz przepis na rybne satay’e znajdziesz tutaj: Indonezyjskie szaszłyki rybne na trawie cytrynowej). Od tych szaszłyków wzięła się potoczna nazwa sosu – tak bardzo kojarzy się on z satay’ami, że zaczęto nazywać go sosem satay. Polewa się nim także gotowane warzywa w indonezyjskiej sałatce gado gado (nasz przepis znajdziesz tutaj: Sałatka gado gado). W kuchni chińskiej i holenderskiej z sosem orzechowym podaje się grillowane mięsa, ponadto w Holandii można go także zjeść z frytkami i majonezem.

Gado Gado; sałatka gado gado; sałatka indonezyjska; kuchnia Indonezji; kuchnia indonezyjska; potrawy indonezyjskie;

Indonezyjska sałatka gado gado z sosem orzechowym

Jak zrobić orzechowy sos satay?

Nasz przepis jest typowo indonezyjski, jego tajska wersja jest bardziej słodka. Czasem do sosu dodaje się także ostrą paprykę. Zacznij od rozbicia orzeszków w moździerzu, a następnie zmiksuj je w blenderze z sosem sojowym, cukrem, posiekaną szalotką i czosnkiem. Powstałą masę podsmaż przez kilka minut na rozgrzanej patelni lub woku. Chodzi o to, aby delikatnie wyprażyć powstałą masę. Kiedy z patelni zacznie wydobywać się orzechowy aromat, dodaj mleczko kokosowe, wodę, liście limonki kaffir (możesz je wcześniej namoczyć w wodzie, możesz też zastąpić je startą skórkę z limonki) oraz rozgniecioną trawę cytrynową. Dopraw solą i smaż na małym ogniu przez 10 minut mieszając od czasu do czasu. Sos nie może być zbyt wodnisty, ani za gęsty, dlatego dodawaj wodę stopniowo i pilnuj konsystencji sosu.

Jeżeli lubisz ostre smaki, wypróbuj nasz przepis na tajski sos sweet chilli oraz indonezyjski ostry sos sambal oelek.

kuchnia Indonezji; kuchnia indonezyjska; potrawy indonezyjskie; sos satay; Indonezyjski sos orzechowy; sos z orzeszków ziemnych;

Trudność: łatwe
Czas przygotowania: 20 minut

Złote proporcje:
– 125 g obranych i niesolonych orzeszków ziemnych
– 200 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki)
– 1 mała szalotka lub 1 duża (można zastąpić zwykłą cebulą)
– 1 ząbek czosnku
– 50-75 ml wody (w zależności od konsystencji mleczka)
– 2 łyżki sosu sojowego
– 2 łyżki cukru palmowego lub trzcinowego
– 1 łodyga trawy cytrynowej
– 1 listek limonki kaffir (lub starta skórka limonki)
– olej do podsmażenia
– sól do smaku

Wszystkie przepisy z Indonezji:
Kuchnia indonezyjska

Lubisz nasze przepisy? Będzie nam bardzo miło, jeżeli podzielisz się nimi ze znajomymi i zostaniesz naszym stałym czytelnikiem na blogu, Facebooku i Instagramie!

Przeczytaj także

11 komentarzy

Olka Zagórska-Chabros 19 lipca 2015 - 09:09

przepis rzeczywiście prościutki, a smak może być rzeczywiście ciekawy 🙂

Odpowiedz
Marcin Nowak 19 lipca 2015 - 09:54

zrobie!

Odpowiedz
Łukasz Przybyłek 19 lipca 2015 - 16:34

satay !!!- dostaję ślinotoku na myśl o szaszłyczkach z tym sosem kupowanych na ulicy gdzieś w Malezji…

Odpowiedz
Kinga Bielejec 23 lipca 2015 - 07:04

Pychotka!

Odpowiedz
Przedeptane.pl 23 lipca 2015 - 07:30

Zakochałem się w smaku khmerskiej wersji tego sosu (czyli bez mleka kokosowego). Niestety pomimo kilku podejść nie udało mi się wybębnić od wtajemniczonych dokładnego przepisu, wiem tylko, że jest w nim chilli, masło orzechowe, sos sojowy i olej sezamowy… Od roku bawimy się w alchemików i staramy się odtworzyć recepturę – na razie bez powodzenia :/

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 24 lipca 2015 - 11:49

To my też poeksperymentujemy z khmerską wersją! Zamiast masła spróbowałabym dać orzeszki, wersję satay’a dla „leniwych” też robi się z masła orzechowego, ale to nie to samo. Damy znać, co nam wyjdzie, a w międzyczasie spróbuj zrobić wersję indonezyjską 🙂

Odpowiedz
obserwatore.eu 2 sierpnia 2015 - 22:18

Pycha sos, na Sumatrze jadałm. Ale w Polsce jakoś już mi nie smakował aż tak… Czy to nastórj miejsca, czy składniki…

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 3 sierpnia 2015 - 20:02

A próbowałaś zrobić sama? 🙂

Odpowiedz
obserwatore.eu 3 sierpnia 2015 - 21:07

Też. W gromadzie. I nic.

Odpowiedz
Anonim 16 września 2017 - 17:48

dziś jadłem kupiony w Holandii ale zrobię sam bo pamiętam smak w Indonezji pycha

Odpowiedz
zlotaproporcja.pl 17 września 2017 - 12:52

sos jest pyszny, a przepis nie jest trudny, gorąco polecamy spróbować zrobić go samemu, pozdrawiamy 🙂

Odpowiedz

Zostaw komentarz

[script_25]

Najnowsze wpisy

O nas

Tu Natalia i Łukasz, bardzo nam miło Ciebie poznać! Uwielbiamy jeść, gotować i podróżować. Lubimy naturę i aktywne podróżowanie.

Copyright © zlotaproporcja.pl 2013-2025 | Kopiowanie zdjęć i tekstów bez pisemnej zgody autorów bloga jest zabronione.

Wykryto AdBlocka

Hej! Widzę, że masz włączonego AdBlocka. Reklamy pomagają nam utrzymać stronę i planować kolejne podróże, którymi chętnie się dzielimy. Jeśli cenisz nasze treści, prosimy – rozważ wyłączenie blokera reklam. Dzięki za wsparcie!